Šta se sve nalazi u vašem jastuku? - Men`s Health

Šta se sve nalazi u vašem jastuku?

Možda nećete želeti da pročitate ovo, jer poslednja stvar koju želite da razmišljate pre spavanja je šta se zapravo nalazi u jastuku na kome spavate…

Doktor Rob Dan, vanredni profesor biologije na državnom univerzitetu Severne Karoline, nedavno je istraživao mikroskopske oblike života oko nas kojih smo obično nesvesni.

Verovali ili ne, najzanimljivije “stanovnike” našao je upravo u krevetu, tačnije u udobnom jastuku.

Nemojte se brinuti, većina nije štetna ako se nalazi u mali količinama, ali ne krivite nas ako svoj jastuk počnete da gledate drugim očima…

PARAZITI
Jedno od osnovnih pitanja na koje su ispitanici morali da odgovore je da li imaju kućnog ljubimca. Bez obzira da li pas spava sa vama ili ne, ako  je u blizini vašeg jastuka mikrobi će se skupljati na jastuku.

Još veća je opasnost ako dozvolite da spava u vašem krevetu: bakterijske infekcije, a Lajmska bolest i pojave raznih parazita su mogući. Dan upozorava na pojavu jednog opasnog parazita.

Tokoplasma gondii-parazit koji postoji kod mačaka može se preneti na ljude, a ovaj parazit kako su pronašli neki biolozi, napada mozak.

Ukratko, bez obzira na to koliko volite vašeg ljubimca, držite jastuk za sebe.

GRINJE
Nikada ne spavate sami , društvo vam prave ova sitna stvorenja. Tamni, topli, vlažni jastuci su idealno stanište za grinje. Ovi mali rođaci pauka žive i umiru upravo na mestu gde vi odmarate glavu. Verovali ili ne, ima ih preko dve miliona u vašem krevetu, a ukoliko primetite da vam je jastuk teži, zahvalite se ovim malim stanovnicima.

Sama stvorenja nisu problem, oni ne ujedaju, ali njihov izmet izaziva alergije. Ako se probudite sa zapušenim nosom, ili vas svrbe oči imate nagon za kijanje, nemojte misliti da je to prehlada ili vreme, već upravo ova mala stvorenja su odgovorna za to.

Pročitajte i  Sprečite izbijanje

Rešnje: Operite jastuk u toploj vodi ili ga zamenite.

MRTVE ĆELIJE KOŽE
Na vašem jastuku nalazi se i hrana za grinje, a ona upravo dolazi od vas. Oko hiljade mrtvih ćelija kože i peruti ostavljate na jastuku u minuti.

Ovo je normalan i neizbežan proces, međutim  kada se svetla ugase,  budite svesni da se grinje penju na jastučnice i jedu ono što ste “prosluli” .

GLJIVE
Kada je Dan analizirao više od 1000 domova našao je i više zanimljivih čestica nego što je očekivao. “Pronašli  smo na desetine hiljade gljiva u jastucima”, objašnjava Den.

Većina je bezopasna, ali pronašli su jednog “stanovnika” jastuka koji bi mogao biti izuzetno nezgodan. Aspergillus fumigatus je vrsta gljivica koja dovodi do slabijeg imuniteta ili pogoršava astmu. Naravno, jastuk perite redovno, ali ne bi bilo loše ni da kupite novi na svakih par godina kako biste sprečili razvoj ove gljive.

FEKALNE MATERIJE
Površina jastuka ima bliskog rođaka u vašem domu, a to je WC šolja, pokazuju Danova istraživanja. Oba imaju visoke koncentracije ljudske DNK, mrtve kože, i, da, ostatke izmeta.

 To je neizbežno. Tragovi izmeta su uvek na telu i odeći, koju širite oko kuće tokom dana. Vaš krevet i jastuk nisu izuzetak. Nemojte sada otići kući i spaliti svoj jastučnicu, jer ovo i nije veliki problem kao što vam se na prvo čitanje čini.

Kada postoji mala količina, to i nije problem, a kao što smo spomenuli neizbežno je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *