Da li hemikalije iz plastike mogu da utiču na kvalitet sperme? - Men`s Health

Da li hemikalije iz plastike mogu da utiču na kvalitet sperme?

Prema istraživanju muškarci koji u telima imaju visoke koncentracije ftalata ne mogu da imaju decu, odnosno žene ne mogu da ostanu trudne sa muškarcima koji imaju ftalate u organizmu. Ova sintetička jedinjenja ustvari, naprave nered sa hormonima i izazivaju zdravstvene probleme ali i uništavaju nadu da će vaša partnerka ostati trudna.

Tim istraživača pratio je oko 500 parova u toku pet godina. Kod svih učesnika pronađeno je prisustvo ftalata. Dok na začetak nisu uticali ftalati iz ženskog organizma, postojala je značajna povezanost ftalata u muškom organizmu i vremena koje je bilo potrebno za začeće.

“ Ftalati utiču na testosteron i inhibiraju produkciju androgena, a rezultat je sperma lošeg kvaliteta. Ovo je novo istraživanje i još nismo ispitali sve mogućnosti, alil vrlo je verovatno da ftalati utiču na hormonske puteve“, rekla je vodeći istraživač Germana Bak Luis.

I dok istraživanja ne otkriju tačan način uticaja ftalata na reprodukciju, potrebno je da date sve od sebe da se sklonite od ovih hemikalija.

“ Budite svesni šta plastično posuđe može da vam uradi, pa se potrudite da pijete i jedete iz staklenog ili keramičkog posuđa. Takođe izbegavajte proizvode od PVC plastike“, savetuje Lusi Bak.

Pročitajte i  Ignorišite online budale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *