Šta sluz iz nosa govori o vašem zdravlju - Men`s Health

Šta sluz iz nosa govori o vašem zdravlju

LEGENDA
Kada kažemo sluz, zapravo mislimo na sline.

Pogledajte i: Ukusni napitak koji štiti od prehlade i povećava libido

“Sluz izbacije prašinu i prljavštinu iz vašeg nosa i sprečava da dođe do pluća“, kaže doktorka Erin K. O’Brajan. A zanimljivo je i to da vaše telo tokom dana proizvede oko dve čaše sluzi da bi sačuvala vaš organizam od raznih oboljenja.

Tako da ukoliko imate problem sa curenjem sluzi iz nosa ne morate se odmah zabrinuti da su vam oboleli sinusi već proverite boju i teksturu sluzi.

Proverite i: Trening sa temperaturom, dobra ili loša ideja?

ŽUTO-ŽELENA SLUZ
Ukoliko ste primetili ove boje moramo da vam čestitamo jer imate infekciju. Zelena nijansa je izazvana enzimima koje proizvode bela krvna zrnca dok se bore sa infekcijom. Međutim, potrebno je više detalja da se utvrdi da li je infekcija virusna ili bakterijska. Većina akutnih infekcija sinusa uzrokovana je virusima. Virusne infekcije traju 5-7 dana, a zatim se stanje poboljšava. Antibotici vam neće pomoći kod ovih vrsta infekcije, ali vam mogu pomoći preparati za nazalno ispiranje.

Zeleni čaj: 6 razloga da počnete odmah da ga pijete

Ako gusta sluz i nazalna opstrukcija traje više od nedelju dana, i ako kreće oporavak a onda se vaše stanje pogoršava, znači da je vaša virusna infekcija napredovala do bakterijske.  Antibiotici će vam pomoći da skratite vreme oboljenja, ali ako vam se stanje ne poboljša vreme je da se obratite lekaru.

JASNA SLUZ
Ako imate curenje iz nosa sa providnim sluzima, najverovatniji uzrok su alergije. Alergija aktivira sluz membrane za proizvodnju histamina, koji prouzrokuje tečnost iz nosa. Antihistamini će zaustaviti sluz. Ispiranje je takođe korisno, jer će osloboditi vaš nos alergena.

Pročitajte i  Naučnici otkrili: 16 namirnica koje efikasno štite od raka

CRVENA(KRV)
Trag krvi je najverovatnije uzrokovan suvim vazduhom. “Kao što ispucaju usne tako puca i tkivo u nocu“, kaže O’Brajan.

Pročitajte i: Zablude o zdravlju koje morate da zaboravite

Dakle potrebno je da osvežite prostorije u kojima živite. Koristite nazalni sprej koji će obnoviti vašu sluzokožu. U zimskom periodu krvarenje će biti češće.

ŽUTO – SIVA
Sluz koja je ovako obojena  može da ukaže na nazalni polip. Polipi su male izrasline u obliku bisera uzrokovane oštećenjem sluzne membrane. Simtomi uključuju i utrnulost jedne nozdrve, blokadu i gubitak mirisa ili ukusa. Obično se formiraju od dugoročnog otoka ili iritacije, uzrokovane alergijama ili astmom. Polipi se leče steroidima i to u obliku spreja za nos, a ponekad je potrebna i operacija kako bi se otklonili.

Prevencija steriliteta: Kako da vaša sperma ostane zdrava

SIVA
Ako vam je sluz sive boje u obliku odpadaka iz jedne nozdrve onda najverovatnije imate gljivičnu infekciju sinusa. Ona se razlikuje od virusne i bakterijske, jer se gljive hrane tkivom. Do ovih infekcija dolazi zbog povrede nosa, dugoročnog zapaljenja ili zbog oslabljenog imunog sistema.

BONUS

Vaša sluz miriše.

“Ako postoji miris vaše sluzi onda je to znak stomatološke infekcije koja se broširila do sinusa“, kaže O’Brajan. Antibiotici mogu biti korisni, alise najverovatnije treba rešiti zuba.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *