Vitalni znaci - Men`s Health

Vitalni znaci

NA LICU SVE PIŠE
Muškarci koji imaju izražene znake starenja (ćelavost ili značajno povlačenje kose sa čela i slepoočnica, nabori na ušnim školjkama, masne naslage u koži kapaka) imaju za 57 odsto veći rizik od srčanog udara. Ako uočavate sva tri znaka, skrenite pažnju na to svom lekaru.

NAJNOVIJI SKRINING TEST
Ako u porodici ima slučajeva srčane bolesti, pitajte lekara da vam uradi test C-reaktivnog proteina (CRP). Ovaj test je dvostruko bolji za predviđanje rizika od srčanog i moždanog udara od uobičajenog testiranja nivoa holesterola.

SNIMITE VRAT
Ultrazvuk je danas od velike pomoći u proceni rizika od moždanog udara koji nastaje kada dođe do prekida protoka krvi od srca ka mozgu. Ako imate više faktora rizika, zamolite vašeg lekara da vas uputi na ultrazvučni pregled vratnih arterija, da bi utvrdio da li ste u opasnosti.

FOTO-HOLESTEROL
Ako nemate vremena za posetu lekaru, evo dobre vesti za vas: indijski naučnici su pronašli način da izmere nivo holesterola jednostavnim fotografisanjem šake. Još uvek nije u komercijalnoj upotrebi, ali verovatno će biti uskoro.

ZDRAVLJE JE BLIŽE, DOK SE DIŽE
Erektilna disfunkcija je značajan pokazatelj kardiovaskularne bolesti, jer ukazuje na smanjen protok krvi kroz krvne sudove. Naravno i stres i stanje živaca igraju značajnu ulogu, ali ako se problem ponavlja, obratite se lekaru.

Pročitajte i  10 pravila dobrog letnjeg stila
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *