Da li oči mogu da otkriju u kakvom je stanju vaš mozak? - Men`s Health

Da li oči mogu da otkriju u kakvom je stanju vaš mozak?

Naučnici psihologije smatraju da bi mali krvni sudovi iz vaših očiju mogli da otkriju koliko je zdrav vaš mozak.

Otkrili su da ljudi sa širim venama postižu gore rezultate na IQ testovima u srednjim godinama. Drugi faktor, kao što su pušenje, dijabetes ili socio – ekonomski status ne mogu biti krivi za rezultate.

ALI ŠTA ODA JE STANJE MOZGA?
Krvni sudovi očiju se mogu odraziti na stanje krvnih sudova mozga jer su slični po veličini, strukturi i funkciji, a i razvijeni su iz iste ćelije.

Prethodna istraživanja povezivala su krvne sudove u očima sa rizicima za druge bolesti, kao što su demencija, kardiovaskularne bolesti ili moždani udar, ali to je istraživano kod starijih ljudi. Ali najnovija istraživanja su pokazala da je zdravlje očiju pokazatelj zdravlja mozga u ranijem dobu. Rezultati su viđeni čak i kod dece.

DAKLE, ŠTA TO ZNAČI ZA NAS?
Čak i ako ste blagosloveni sa 20/20 vida, retinalna slika čini daleko više od testa vida. To može biti najlakši način da proverite stanje mozga, ali je i dobar način da pratite promene ako ste pod visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Ako ste u stanju da ovo primećujete, možete da pomognete u promenama koje se dešavaju u srednjim godinama i nagoveštavaju zdravstvene probleme. Inače, ove promene mogu da budu i nezapažene jer simptome mogu da se prikažu mnogo kasnije.

Pročitajte i  Don Džon trening
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *