Da li ste spremni za jogu? - Men`s Health

Da li ste spremni za jogu?

Možda mislite da je ekstra što možete iz benča da podignete 100 kg, ali mislim da je mnogo praktičnije ako možete sami da zavežete pertle pre treninga! Svi učesnici u sportu danas, od rekreativaca do profesionalnih sportista, traže nove načine da postignu optimalnu sportsku formu. Vremena se menjaju i sve je više muškaraca koji su otkrili neke od mnogobrojnih dobrobiti koje redovno vežbanje joge donosi. Mnoge zablude i dalje postoje. Nabrojaću nekoliko najvećih:

Nisam dovoljno fleksibilan da bih se bavio jogom
Moje višegodišnje iskustvo joga i pilates instruktora je da uvek nailazim na iznenađenje muškaraca kada se završi prvi čas, a majica je mokra i nastane prva upala mišića (i to onih za koje najčešće nisu ni znali da postoje). I danas se mnogi muškarci ne osećaju dobrodošlim na čas joge jer smatraju da nisu dovoljno fleksibilni. Ovo je, naravno, samo zabluda: joga će povećati vašu fleksibilnost, ali ne morate biti fleksibilni da biste radili jogu. Ukoliko date jogi šansu, primetićete da povećanjem fleksibilnosti bolovi u leđima, zglobovima i kičmi – nestaju. To nije slučajno. zatvoreni kukovi utiču na kolena zbog nepravilnog položaja butina i potkolenica. Skraćena zadnja loža ispravlja lumbalni deo kičme, što izaziva bol u donjem delu leđa. a da ne govorimo o tome da pravilno držanje odaje muškarca koji veruje u sebe!

Joga je za žene!
Ukoliko uđete na čas joge negde u Njujorku ili Londonu, videćete da muškarci čine više od trećine prisutnih. Malo muškaraca u Srbiji razmišlja da izabere jogu ili pilates kao rekreaciju, zato što ima predrasudu da su to “ženski treninzi”. Ono što mnogi danas ne znaju je da su sve do skoro, do pre par decenija, jogu praktikovali gotovo isključivo muškarci. Ali onda se nešto promenilo – joga je došla na zapad na velika vrata i žene su je prisvojile skoro u potpunosti. zapravo, s obzirom na to da su je toliko dugo vežbali isključivo muškarci, mnoge asane (položaji koje zauzima telo tokom vežbanja) kao da su smišljane više za muško telo, a neke zahtevaju više snage gornjeg dela tela, koja ženama često nedostaje.

Ne mogu na jogu, idem u teretanu
Joga i teretana idu zajedno! Na času joge ćete se dobro istegnuti, ojačaćete leđa i smiriti um. Ukoliko je kombinujete sa vežbanjem u teretani ili nekim sportom, pomoći će oporavak vaših mišića i ublažiti eventualnu upalu, a efekat znojenja će očistiti vaše telo od toksina.

Pročitajte i  10 trikova za povećanje penisa

Nemam vremena da se bavim jogom
To je isto kao da vam u kolima svetli crvena lampica, a vi nemate vremena da stanete da natočite benzin! Vi ste na crvenom ako ste pod stresom. To hoćete li stati na pumpu, odnosno naći vremena za anti stress program – zavisi od vas. joga položaji, ako se pravilno vežbaju, mogu da otklone stvorene tenzije u telu. Vežbe laganog i svesnog istezanja i uvrtanja aktiviraju mišiće, tako što se krv polako istiskuje iz njih, a zatim ih sveža i oplemenjena krv natapa, kada se oni vrate u prvobitni položaj. na taj način se mišići oslobađaju otpadnih materija i otrova i zahvaljujući cirkulaciji sveže krvi – ishranjuju i vitalizuju i postepeno oslobađaju od tenzija. Hronični stres nas stalno drži u stanju pripravnosti, povećava nivo šećera u krvi, utiče na funkciju pankreasa, jetre i na mehanizam za odlaganje masnih ćelija. Visok kortizol dovodi do napada gladi koji se dešava kada smo uznemireni, ljuti, jednom rečju – u stresu. Telo uzima te ekstrakalorije koje smo uneli i taloži ih u predelu stomaka. Ta vrsta gojaznosti, od koje pate menadžeri, povećava rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja. Siguran i bezbedan način da smanjimo nivo kortizola su joga vežbe, duboka relaksacija i meditacija.

Od joge nemam druge koristi osim istezanja i opuštanja!
Moram da napomenem da ćete koristi od joge osetiti i u spavaćoj sobi. Ne samo da ćete biti više razgibani, već ćete primetiti razliku u vašoj izdržljivosti. Mnogi joga položaji nisu usmereni samo na vaše mišiće, već i na vaše organe, tako da će veći protok krvi u njima povećati vašu efikasnost. I vaše srce će se neizbežno navići na veći “protok”, pa ćete biti manje zadihani kada izvodite vaše najbolje poteze. Da li treba da vas podsetim da je tantrički seks nastao iz joge?! Jogu je najbolje iskusiti uživo. Muzička partitura nije melodija i kao što ne možete uživati u jelu čitajući jelovnik, tako sve ovo što ste pročitali nije joga – joga je doživljaj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *