Kako da pobedite prehladu? - Men`s Health

Kako da pobedite prehladu?

Da li i vas mnogo nervira kada dobijete prehladu od koje ne možete da ustanete iz kreveta, stalno nosite maramice uz sebe i veći deo dana provedete u spavanju? I nas. Ali ne brinite, tu smo da vam pomognemo i samo zbog vas smo napravili listu mitova i hitova koji vam mogu pomoći u borbi protiv prehlade.

Cink – HIT
Nedavno istraživanje potvrdilo je da cink suplement koji na efikasan način može da spreči prehladu. Test je uključio 67 ispitanika, a pronađeno je da dnevna doza od 10 mg cink sulfata mdovodi do manje prehlade u toku godine, a smanjuje i dužinu bolesti posle pojave simptoma u proseku od 1,5 dana.

Vitamin C, Ginseng i Djumbir nisu se pokazali toliko povoljno, dok je beli luk dokazao da je Drakula beskoristan kada se pojavi kijavica.

Lekovi iz apoteke – HIT
Kombinacija Paracetamola i Ibuprofena, pokazala se kao najbolji lek za prehladu. Kada se koriste u kombinaciji, oni mogu da pomognu kod ublažavanja simptoma, ali su neefikasni kada je u pitanju sprečavanje ili smanjenje trajanja prehlade.

Antibiotici – MIT
Uobičajena zabluda je da antibiotici mogu da izleče nekakvu boljku. Oni su, u stvari, potpuno bezvredni kada je u pitanju borba sa hladnim virusom. Zloupotreba antibiotika dovela je do sve veće rezistencije bakterija, tako da ne tražite antibiotik sledeći put čim primetite malo bolova u grlu.

Pranje ruku – HIT
Vodi se pod dosadnim, ali važnim aktivnostima. Redovno pranje ruku je najefikasniji način da se spreči prehlada. Izbegavanje klica nije uvek jednostavno, pogotovo kada su usta u pitanju, ali držeći vaše dlanove čistim i dalje od usne duplje, smanjujete šanse za dobijanje prehlade. Za prvu pomoć, neka vam se nađe antibiotski gel koji možete upotrebiti češće i u svakoj prilici.

Pročitajte i  9 devojaka koje morate da pratite na Instagramu!

Boravak na hladnom – MIT
Pošto ste bili u kratkim pantalonama, mama vas je upozorila da se obučete toplije da se ne prehladite. Ali ne brinite, uzročna veza između hladnoće i prehlade je opovrgnuta još davne 1970.godine. istina je da se virusi brže šire u ledenim temperaturama, ali to ne znači da ćete dobiti prehladu svaki put kada vam je malo hladno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *