Uobičajeni lekovi na recept - Men`s Health

Uobičajeni lekovi na recept

“Novi lekovi imaju veći rizik od starih, dobro poznatih lekova jer postoje još uvek neidentifikovane negativne reakcije koje ovi lekovi mogu izazvati,” kaže Keren E. Leser, profesor doktor, stručnjak za javno zdravlje, vandredni profesor medicine i javnog zdravlja u Bostonskom medicinskom centru.

“Ovi lekovi često nisu dobro istraženi i pušteni su na tržište pre nego što zaista uspemo da dobro upoznamo njihove nuspojave. “Razlog tome je što su klinička ispitivanja obično neznatna u početku i baziraju se na mladoj, zdravoj populaciji. U pozadini svega toga je želja proizvođača da zarade novac i iskoriste svoj patent, tako da su neki lekovi pušteni u prodaju ranije nego što bi to trebalo da bude dozvoljeno.

KADA SE DRŽATI STARIH PREPISANIH LEKOVA?
“U gotovo svakoj situaciji”, kaže dr Leser. “Uzmite novi lek samo ako postoji dokazana predsnost, ili jednostavno nema druge alternative.” Ako lekar insistira na nekom leku, pogledajte po njegovoj/njenoj ordinaciji da vidite ima li uzorke leka — može biti da je vaš lekar pod uticajem proizvođača, kaže ona. (Možete isto tako iskreno i da pitate.) Pre nego što uzmete novi prepisani lek, pitajte koliko dugo je lek na tržištu, i ako je manje od 2 godine, razmislite i potražite stariju (obično i jeftiniju) verziju.

Pročitajte i  Predlog za zdrav početak dana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *