Oralni test tolerancije na glukozu - Men`s Health

Oralni test tolerancije na glukozu

Sve su ovo simptomi dijabetesa tip 2 — a možete ih izbeći ako na vreme otkrijete ovu bolest. Verovatno ste uradili test gladi (test merenja glukoze u plazmi posle 8 sati gladovanja) —”standardni test u SAD” kaže dr Džošua Taler, predavač u centru za dijabetes i gojaznost Vašington Univerziteta.

“Ali Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da uradite i test gladi i oralni test tolerancije na glukozu. Ovaj drugi test je mnogo osetljiviji, tako da će detektovati mnogo više slučajeva dijabetesa, što će ljudima pružiti priliku da ranije reaguju.”

Kako funkcioniše oralni test tolerancije na glukozu: gladujete 8 sati, posle čega će vam izvaditi krv. Onda popijete neko zašećereno piće, i u određenim vremenskim intervalima uzimaju se dodatni uzorci krvi. Na taj način vaš lekar može da proceni koliko dobro vaše telo reaguje na preopterećenost glukozom. “To je jedna od metoda za otkrivanje dijabetesa koja je najviše proučavana i proverena je putem najstrožijih laboratorijskih metoda”, kaže dr Taler. “Ova metoda ima i najstandardizovanije parametre za određivanje vašeg glikemijskog statusa”.

“Ako nemate faktore rizika za pojavu dijabetesa, treba da proveravate vaše stanje svake tri godine čim napunite 45. Ali, ako imate preveliku telesnu težinu ili imate jedan ili više dodatnih faktora rizika — porodičnu istoriju, visok holesterol, visoki krvni pritisak — trebalo bi da se testirate svake tri godine, bez obzira na životno doba, kaže on.

Pročitajte i  9 vežbi za pola sata treninga iz pakla
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *