Evo zašto vegeterijanci žive duže - Men`s Health

Evo zašto vegeterijanci žive duže

Osim toga, postoji još nešto čime se vegeterijanci mogu pohvaliti – nova studija utvrdila je da vegeterijanci imaju niži krvni pritisak. Ni to nije sve. Evo još nekih razloga zašto bi vegeterijanci mogli da nadžive ljubitelje mesa.

MANJI RIZIK OD SRČANIH OBOLJENJA
Vegetererijanci imaju čak 12 posto niži rizik od srčane smrti kada se radi o akutnim bolestima, jer njihova ishrana ne uključuje zasićene masti i holesterol, koji blokiraju prohodnost arterija. Oni imaju 32 odsto manji rizik od oboljevanja kardio-vaskularnih organa uopšte.

BOLJE RASPOLOŽENJE
Vegeterijanci su boljeg raspoloženja, manje se nerviraju i optimističniji su u odnosu na obožavaoce mesa.

MANJI RIZIK OD NASTAJANJA RAKA
Vegeterijanska ishrana ima zaštitno dejstvo kada je reč o oboljevanju od raka. Žene vegeterijanci najviše su zaštićene od raka dojke.

MANJI RIZIK OD NASTAJANJA DIJABETESA
Nekoliko studija pokazalo je da vegeterijanci imaju manji rizik za oboljevanje od šećerne bolesti. Oboleli od dijabetesa ne mogu izlečiti ovu bolest uvođenjem vegeterijanske ishrane, ali mogu smanjiti njen intenzitet redukovanjem telesne težine i kontrolisanim unosom šećera.

MANJA GOJAZNOST
Veliki broj studija pokazao je da su vegeterijanci mršaviji u odnosu na ljude kojima je meso na svakodnevnom meniju, pa samim tim imaju manje holesterola i niži indeks telesne mase. Vegeterijanska ishrana može pomoći u mršavljenju i održavanju vitke linije na duge staze.

Ljudi koji nisu pristalice vegeterijanske ishrane takođe mogu biti veoma zdravi, a vegeterijanska ishrana sama po sebi ima svoje rizike po zdravlje. Na primer, vegeterijanci uglavnom imaju nizak nivo gvožđa, što utiče na anemiju i slabljenje imuniteta. Naučnici su zabrinuti za decu koja se odgajaju kao vegeterijanci, jer je pitanje da li u organizam unose dovoljnu količinu svih potrebnih materija, koje su najpotrebnije telu koje se razvija.
U svakom slučaju, vodite računa o ishrani, konzumirajte namirnice koje sadrže sastojke dobre za organizam i bićete zdravi, bilo da ste vegeterijanac ili ne.

Pročitajte i  Da li ulje može da štiti srce?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *