5 mogućih uzroka glavobolje - Men`s Health

5 mogućih uzroka glavobolje

Ali postoje i mnogi uzročnici glavobolje koji nisu tako očigledni, pa vam analgetik neće baš mnogo pomoći. Najvažnije je da se uzrok glavobolje otkrije, jer može da se ispostavi da nije tako bezazlen, za kakvog ga obično smatramo.

STRES
Nova istraživanja utvrdila su da se stress najčešće manifestuje kao glavobolja. Nemački naučnici ispitali su preko 5 hiljada ljudi u roku od dve godine i zaključili su da što više stresa potiskujete, imate češće i jače glavobolje.

DEHIDRATACIJA
Istraživači iz Holandije podelili su ispitanike koji boluju od glavobolje u dve grupe. Jedna grupa pila je dodatnih 6 čaša vode dnevno. Oko polovine njih prijavilo je smanjenje intenziteta glavobolje, dok je samo 25 odsto ispitanika u grupi koja nije pila vodu prijavila ublažavanje bola. Razlog zašto je procenat veći u grupi koja je pila vodu, jeste to što dehidratacija izaziva smanjenje zapremine krvi, što vodi do proširenja krvnih sudova, koji šalju signale za bol. Nosite flašicu vode sa sobom i potrudite se da dnevno popijete bar 8 čaša vode.
 
ŽVAKAĆE GUME
Osvežavanje daha žvakaćim gumama ima svoju cenu. Medicinski istraživački centar u Tel Avivu tražio je od ispitanika koji pate od glavobolje, a koji svakodnevno žvaću žvake, da prestanu sa upotrebom žvaka na mesec dana. Čak 86 posto njih primetilo je poboljšanje, a mnogima od njih glavobolja se više nije javljala. Veštački zaslađivači poput aspartama, koji se najčešće nalazi u žvakama, uzrokuju lupanje srca, a konstantna upotreba žvakaćih guma može dovesti do napetosti mišića vilice ili glave. Izbacite žvake iz svakodnevne upotrebe ili ih zamenite onima koje nemaju aspartam u sastavu i pratite ima li poboljšanja kada je reč o glavobolji.

Pročitajte i  Bašar al Asad na Instagramu

DEPRESIJA
Muškarci su skloniji psihičkim simptomima depresije poput glavobolja, vrtoglavica i problema sa varenjem, u odnosu na žene. Kad počnete da osećate kao da vam neko steže glavu stegom, a pritom niste tužni ili besni, moguće je da patite od depresije, a da toga niste ni svesni. Šta više, depresija pogađa nervni sistem i na taj način povećava vašu percepciju bola. Ako vas glava boli bez primetnog razloga, obratite pažnju da li imate i druge simptome depresije, poput besa, iritacije, nesanice ili čak veće želje za pićem.

LAJMSKA BOLEST
Ako ste nedavno provodili vreme u šumama ili predelima sa mnogo trave, moguće je da imate Lajmsku bolest, a glavobolja je jedan od najučestalijih simptoma ove bolesti. Lajmska bolest je mnogo rasprostranjenija nego što se misli, a ako se ne leči, ova bakterija može da izazove infekciju koja se širi kroz zglobove, srce i pogađa čitav nervni sistem. Ako primetite učestale glavobolje zajedno sa temperaturom, umorom ili bolovima u mišićima, hitno posetite lekara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *