Bolesti kojih se treba bojati - Men`s Health

Bolesti kojih se treba bojati

VARIKOKELA
36 odsto neplodnih muškaraca pati od ove bolesti, pa se ona samim tim smatra jednim od najčešćih uzročnika steriliteta. Podrazumeva proširenje venskog pleksusa koji obezbeđuje protok krvi u testise, što dovodi do povišene temperature u ovim organima.

ORHITIS
Upala testisa, najčešće kao posledica zauški. Dovodi do smanjenog broja ili potpunog odsustva spermatozoida.

KRIPTORHIZAM
Poremećaj koji podrazumena nespuštanje testisa iz trbušne šupljine u mošnice. Ukoliko se ovaj poremećaj ne izleči u ranom životnom dobu, takođe može biti uzrok steriliteta.

KLINEFERTEROV SINDROM
Genetski poremećaj koji se pojavljuje relativno često (na svakih 500 novorođenčadi) i ne može se otkriti pre puberteta. Dovodi do lučenja manjih količina muškog hormona testosterona nego kod zdravih muškaraca. Kod muškaraca koji pate od ovog poremećaja ne postoji mogućnost začeća.

IMUNOLOŠKI UZORCI
Autoimunost je uzrok neplodnosti kod 2 – 13 odsto neplodnih muškaraca.

TORZIJA TESTISA
Dovodi do prekida protoka krvi u testise. Najčešće nastaje kao posledica naglih pokreta ili udarca, ili kao nuspojava kriptohizma.

POLNO PRENOSIVE BOLESTI
Najčešće hlamidija, gonoreja, ureaplazma i mikoplazma

OŠTEĆENJE SPOLJNIH ŽLEZDA
Nastaju kao posledica različitih spoljnih uticaja – usled zračenja, uzimanja pojedinih lekova, visoke temperature na radnom mestu, kontakta sa određenim hemikalijama, preterane konzumacije alkohola, pušenja i neurednog života

Pročitajte i  3 načina da smanjite unos šećera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *