Pet načina da bolje spavate - Men`s Health

Pet načina da bolje spavate

ČAŠA MLEKA
Koliko god vam bilo smešno, ali mama je bila u pravu kada je pre spavanja donosila mleko. Ispostavilo se da čaša mleka pre nego što rešite da se upustite u snove zaista pomaže. Američki istraživači su otkrili da proteini koji se nalaze u mlečnim proizvodima poboljšavaju san, a i budnost tokom sledećeg dana. Uz ovaj napitak ne samo što ćete se naspavati, već ćete i puni energije sledećeg jutra.

ČARAPE
Naravno da ne morate nositi čarape u krevetu kada vaša devojka treba da prespava kod vas, ali u ostalim slučajevima zašto da ne. Istraživanja pokazuju da se na ovaj način reguliše toplota tela i na taj način brže se stiže do sna. Dok hladna stopala usporavaju čitav proces.

VENTILATOR ZA BOLJE SNOVE
Bilo koji oblik buke će vas razbuditi i ostaviti tako bar pola noći. Ukoliko su vaši susedi izuzetno glasni, ne možete ih svaki put smirivati, već je bolje da nađete adekvatno rešenje.

Jedno rešenja je prebacite jastuk preko glave i ignorišete zvuke iz koline. A drugo rešenje je preporučio psihijatar  iz klinike Džon Hopkins. On je svojim pacijentima predložio da nabave ventilator i da ga uključe kada reše da se upuste u san. Ovaj uređaj će eliminisati buku, a vi ćete se opustiti i ubrzo utonuti u snove.

ROKOVNIK
Ukoliko ste zabrinuti oko posla, ovo će biti glavni uzrok vaše insomnije.

„Ako se više brinete, manje su šanse da ćete se naspavati“, tvrdi doktor Nil Stenli, specijalista za spavanje. On savetuje da sve probleme koje vas muče jednostavno napišete u svesku pre nego što legnete u krevet. Na taj način teret će ostati u svesci, a vi ćete se naspavati. Može se desiti da se probudite sa rešenjem. „Mendeljejev je sastavio periodični sistem u snu“, objašnjava doktor Stenli.

Pročitajte i  Dobre strane jabuke

MRAK
Pretpostavimo da ne spavate sa upaljenim svetlima i da vam mrak ne smeta.  Istraživači su utvrdili da svetlo od televizora, monitora, ili bilo koje sijalice može uticati da nesanicu. Ukoliko se spremate za spavanje uključite neko blago svetlo koje će vas polako uvoditi u san.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *