6 najvećih izvora zaraze - Men`s Health

6 najvećih izvora zaraze

RADNI STO
Radni sto sadrži hiljadu puta više bakterija nego same wc šolje u toaletu iste kancelarije. Brišite telefon, tastaturu, monitor i radni sto maramicama za dezinfekciju bar jednom dnevno, savetuju lekari.

VRATA OD FRIŽIDERA U FIRMI
Prema istraživanju joje je urađeno u Americi, 44 procenta frižidera u firmama čisti se na mesečnom nivou, dok se 22 procenta čisti jednom godišnje. Bilo šta što ostane zalepljeno na njemu predstavlja odličnu podlogu za razvoj bakterija. Najbolje je da i pre, ali i nakon obroka perete ruke.

LAVABO
Univerzitet u Koloradu uradio je studiju kojom je potvrdio tvrdnje da se največi broj bakterija, čak 19 grupa, nalazi u javnim toaletima. Unutar njega, ono što je na samom vrhu izvora zaraze jesu lavaboi, s obzirom da vlaga dozvoljava bakterijama da opstanu.

PREKIDAČI ZA SVETLO
Studija koju je uradio Univerzitet u Hjustonu otkrila je da su prekidači za svetlo još jedan od najvećih izvora bakterija, uz koje prvo mesto dele i daljinski upravljači.

TEGOVI U TERETANI
Jedna studija objavljena u Kliničkom žurnalu sportske medicine otkrila je da se na 63 procenta opreme u teretani nalaze virusi koji izazivaju prehlade. Takođe je otkriveno da veći izvor zaraze predstavlja oprema u teretani nego on za aerobik. Međutim, najšokantnija činjenica jeste da čak i dezinfekcija dva puta na dan nije uspela da snizi nivo virusa na minimum, s obzirom da ih veliki broj ljudi konstantno koristi.

RUKAVICA ZA TEGOVE
Istraživači iz Japana otkrili su da bakterije koje se nalaze na opremi u teretani ostaju zakačene za rukavice, s obzirom da se vrlo lako lepe za poliester od kog je većina ovih rukavica i urađena. Potrudite se redovno da perete nakon svakog treninga, ili čak da počnete vežbanje bez njih. Ali i u tom slučaju probajte da ne dodirujete lice rukama tokom vežbanja, kao i da ih odmah operete nakon treninga.

Pročitajte i  Proverite: Da li pravilno održavate higijenu ruku?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *