Stres na poslu uzrok pijanstva? - Men`s Health

Stres na poslu uzrok pijanstva?

Studija urađena u Norveškoj pokazala je da stres utiče na samokontrolu, tako da može da izazove želu za većom količinom alkohola.

ISTRAŽIVANJE
Naučnici su od dve grupe muškaraca i žena zatražili da urade određena zaduženja pre nego što počnu da piju alkohol.

Jedno od zaduženja bilo je teže od drugog, i osmišljeno tako da oponaša naporan dan na poslu. Osobe koje su radile upravo njega pokazale su više sklonosi ka alkoholisanju od onih iz druge grupe, ali i ne samo to. U okviru teže grupe muškarci su bili ti koji su pili u proseku četiri puta više nego žene iz iste grupe.

Stručnjaci su pokušali da nam daju objašnjenje za ovakav ishod. Autor studije Roj Oten kaže da je samokontrola kao čaša vode. Izazovi na poslu izvlače vodu iz čaše, pa tako kada dođe pet časova popodne, velike su šanse da je čaša presušila.

A nedostatak samokontrole dovodi do ne metaforičnog pražnjenja čaša u baru za šankom.

Žene nemaju isti problem jer njihov metabolizam radi drugačije. One jednostavno imaju svest o gubitku samokontrole tako da paradoksalno znaju sebe da ograniče da ne piju previše.

Naučnici su pored samih činjenica pokazali i na koji način može samokontrola da se povrati. U drugom eksperimentu oni su ispitali pola učesnika da prate koliko pića popiju nakon radnog vremena. Oni koji su beležili broj popili su znatno manje u odnosu na one koji nisu. Iten je objasnio da svesnost izbora, čak i kada manjka samokontrola, utiče na to da bolje procenjujete iste.

Drugi način je da jednostavno ušetate u kafić sa ograničenom svotom novca, bez ostalih pomagala poput kreditne kartice…

Pročitajte i  5 čudnih lekova za mamurluk koji zaista deluju
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *