5 životnih navika za zdravo srce - Men`s Health

5 životnih navika za zdravo srce

Da je srce jedan od najvažnijih organa u organizmu jeste nešto što slušamo od malena, ali i pored svih priča i upozorenja doktora retko ko zaista vodi računa o njemu.

Kardivaskularne bolesti predstavljaju uzrok oko 40 procenata smrtnih slučajeva na svetu. Zato smo za vas izdvojili nekoliko zdravih navika kojima lako možete da zaštitite ovaj organ:

ASPIRIN
Prema istraživanju koje je urađeno u Severnoj Karolini aspirin deluje kao prevencija srčanih problema. Pored toga, došlo se do zaključaka da je konzumacija ovog analgetika jeftinija ali efikasnija od velikog broja terapija bolesti srca.

VOĆE I POVRČE
Velika studija obavljena u 10 evropskih zemalja pokazala je da svakodnevna konzumacija voća i povrća smanjuje smrtnost od ishemjske bolesti srca za oko 5 procenata. Što više konzumirate to su šanse za ovo oboljenje manje. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje oko pola kilograma ovih namirnica na dnevnom nivou.

MASLINOVO ULJE
Fenol koji se nalazi u maslinovom ulju ima pozitivno dejstvo na zdravlje srca. Istraživanje urađeno u Kordobi u kom su učestvovale dve grupe pojedinaca gde su jedni konzumirali maslinovo ulje sa polifenolom, drugi bez, pokazalo je da je da se napredak video samo u prvoj grupi. Takođe je zaključeno da fenol nema dejstvo na mišić već na zit krvnih sudova.

KAKAO
Čokolada je još jedna namirnica koja utiče pozitivno na srce. Prema nekim istraživanjima ovaj slatkiš smanjuje šanse od srčanih problema za oko 37 posto. Ne zaboravite da čokolada takođe podiže nivo hormona sreće, tako da ćete uz nju pored zdravog srca svakodnevno imati i osmeh na licu.

REDOVNA ORALNA HIGIJENA
Čisti i zdravi zubi, kao i desni, ne znače samo za lep osmeh već umanjuju i rizk od infarkta i moždanog udara. Istraživači su utvrdili da osobe koje redovno vode računa o svojoj dentalnoj higijeni imaju oko 24 procenta manje šanse od srčanih udara i 13 procenata od moždanih, nego oni koji zanemaruju zdravlje zuba.

Pročitajte i  Otkrivamo vam 10 najvećih mitova o depresiji

 

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *