Pobedite alergiju - Men`s Health

Pobedite alergiju

DA LI JE POLEN KRIV ZA SVE?
Većina ljudi živi u uverenju da polen predstavlja uzrok skoro svih simptoma koji se vezuju za alergiju, međutim ova tvrdnja nije tačna. Tačan broj iznosi 31 i po procenat problema ovog tipa.

Ako je zaista polen kriv za vaše stanje, najbolje što možete da uradite jeste da što manje vremena provedete van kuće, posebno tokom maja i juna jer u ova dva meseca dominira pampas trava koja proizvodi jedan od najvećih alergena.

PRINCIPI LEČENJA
Doktori navode tri osnovna lečenja alergija: izbegavanje alergena, uzimanje lekova koji smanjuju simptome i imunoterapija ili kombinacija obe metode.

Prvi princip lečenja teško se ostvaruje, ali postoji nekoliko načina koje biste mogli da primenite. Pre svega ispitajte koje su to biljke na čiji polen ste alergični, zatim potražite savet od lekara koje lekove da uzimate.

Kao što smo već napomenuli, trudite se da što duže vremena provodite u zatvorenom prostoru tokom samog cvetanja biljaka na čiji polen ste alergični. Dok ste u kući najbolje je da držite zatvorene prozore, i da za rashlađivanje doma koristite klimu, jer ona znatno smanjuje unos polena u prostorije.

Ako izlazite napolje zaštitite oči naočarima, a po povratku umijte lice i operite kosu, kako biste eliminisali polen koji se zadržao na njima.

Drugo pitanje koje se postavlja jeste da li se broj alergija povećava jer svet oko nas postaje sve više aspetičan. Odgovor je i da i ne.

Imunološki sistem čoveka pripremljen je za napad virusa i bakterija, ali tokom poslednjih godina sve je veća opsesija za apsolutnom čistoćom, kao i zavisnost organizma od antibiotika, što može da izazove ozbiljne kontra efekte na imuni sistem.

Pročitajte i  Da li ulje može da štiti srce?

Ono što je moguće da uradite kako biste ipak pustili svoj organizam da obavlja posao koji mu je namenjen jeste da za početak prilikom prepisanih antibiotika upitate doktora da li su zaista neophodni i da li postoji neka prirodna alternativa. Ako vaš imuni sistem vremenom dovoljno ojača, veoma je moguće da će uspeti i sam da se izbori sa alergenima.

Drugi savet jeste da jedete što više namirnica bogatih fermentima, kao što su kiseli kupus ili kefir. Predstavljaju sjajan izvor dobrih bakterija koje jačaju imuni sistem.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *