Kontrolišite um da biste sačuvali zdravlje - Men`s Health

Kontrolišite um da biste sačuvali zdravlje

Emocije predstavljaju kompleksnu celinu svakog pojedinca i u velikoj meri utiču na naše zdravlje. Zato smo za vas izdvojili nekoliko problema sa kojima se čovek suočava svakodnevno, a koji imaju ozbiljne posledice i po fizičko zdravlje. Pogledajte kako utiču i na koji način da se izborite…

PROBLEM: BES
Bes može da izazove ozbiljne bolove u kičmi, pokazali su rezultati studije objavljene u časopisu „Bol“: Veruje se da bes aktivira nerve koji prenose emocinalnu tenziju na mišiće koji okružuju kičmu. Loše raspoloženje takođe se veže za smanjeno lučenje endorfina koji je zadužen za ublaživanje bola.

REŠENJE RAZMISLITE O PROBLEMU
Pre  svega morate da prepoznate stanje besa. Da li imate fizičku reakciju, da li izgovarate stvari u afektu… Pokušajte da objektivno osmotrite situaciju, kao da se ne dešava vama. Svesno udaljavanje od situacije može da vam pomogne u regulisanju besa i agresije. 

PROBLEM: SAMOĆA
Čovek može da se oseća usamljeno čak i ako je okružen velikim brojem ljudi. Studija koju je uradio Univerzitet u Čikagu pokazala je da osobe koje se osećaju usamljeno imaju veću šansu za povišeni krvni pritisak. Hipertenzija zatim može da poveća opasnost od srčanog udara.

REŠENJE: OKRUŽITE SE PRAVIM PRIJATELJIMA
Što smo stariji teže sklapamo prijateljstva, ali isto tako imamo jasniju sliku ko nam odgovara a ko ne. Okružite sebe ljudima koji vam prijaju, sa kojima delite interesovanja, a izbacite sve one koji imaju negativan uticaj na vas.

PROBLEM: DEPRESIJA
Depresija ozbiljno povećava rizik od raka. Studija urađena u Americi pokazala je da osobe koje pate od nekog oblika depresije imaju oko 69 procenata veće šanse da obole od raka. Depresija remeti rad hormona stresa, koji se vezuju za regulaciju ćelijskog ciklusa, proces koji može da predstavlja okidač za razvoj raka.

Pročitajte i  Neverovatno otkriće: Naučnici izmislili kontraceptivnu pilulu za muškarce

REŠENJE: BUDITE REALNI
Osobe sa previše samopouzdanja imaju veće šanse da upadnu u stanje depresije. Univerzitet u Pensilvaniji objasnio je da osobe koje sebi postavljaju visoke ciljeve i veruju da će ih postići prilikom neuspeha mnogo teže podnose situaciju. Prepoznajte svoje slabosti i budite svesni sebe, to je jedini način da prebrodite probleme bez opasnosti od oboljenja.

PROBLEM: PESIMIZAM
Osoba koja uvek veruje da će da se desi najgore povećava opasnost od moždanog udara u odnosu na one koje na život gledaju sa optimizmom. Negativan stav šteti krvnim sudovima i utiče na deo nervnog sistema koji kontroliše srce.

REŠENJE: PROMENITE POGLED NA SVET
Znamo da je teško tek tako promeniti čitav stav prema životu, ali morate da počnete da radite na sebi i da cenite ono što imate. Svake nedelje preispitujte jedan aspekt svog života, gledajte sve što valja, a ono što vam se ne sviđa probajte da ispravite. Na taj način nučićete da verujete u bolje.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *