Oralna higijena povećava krvni pritisak? - Men`s Health

Oralna higijena povećava krvni pritisak?

Redovna oralna higijena može da dovede do povišenog krvnog pritiska, pokazala je studija urađena u Švedskoj.

Istraživanje je obuhvatalo 19 zdravih osoba koje su koristile tečnost za ispiranje usta dva puta dnevno tokom nedelju dana, nakon čega su rezultati pokazali da je njihov krvni pritisak porastao u proseku između 2 i 3 i po milimetra živinog stuba. Ovakav udar dovoljan je da poveća rizik od kardiovaskularnih oboljenja za čak 7 posto.

Antiseptička sredstva kao što je tečnost za ispiranje usta, sadrže antimikrobne agense koji ubijaju bakterije i smanjuju rizik od upaljenih desni i drugih problema. Međutim, neke bakterije su dobre po zdravlje i pomažu u formiranju nitrita. Ovi nitriti transformišu se u azotne okside, supstancu koja je zaslužna za opuštanje krvnih sudova.

Studija je pokazala da tečnost za ispiranje usta umanjuje proizvodnju nitrita za oko 90 procenata, kao i sam nivo nitrita u krvi za 25 procenata.

Međutim, ono što je specifično jeste činjenica da su prilikom istraživanja koristili specifičnu tečnost koja u sebi sadrži sastojak pod nazivom hlorheksidin, tako da još uvek nije utvrđeno da li i drugi antiseptici imaju jednako dejstvo.

Ovo ne predstavlja nužno razlog da prestanete sa korišćenjem tečnosti za ispiranje usta, ali zapamtite da je i dalje najbolji način za održavanje oralne higijene pranje zuba dva puta na dan po dva minuta, kao i upotreba konca za zube.

Pročitajte i  Život bez bakterija i virusa
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *