Koliko je stres štetan po zdravlje? - Men`s Health

Koliko je stres štetan po zdravlje?

 

U današnje vreme ljudi su pod većim stresom nego inače. Od momenta kada otvorimo oči pa sve dok ne legnemo u krevet retke su situacije gde stres nije sastavni deo istih. Ono što predstavlja poseban problem jeste činjenica da hroničan stres vodi ka raznim oboljenjima.

Hroničan stres nastaje kao rezultat konstantno stresnih situacija u određenom vremenskom periodu. Ni jedno živo biće još uvek nije u stanju da se izbori sa hroničnim stresom bez određenih zdravstvenih problema.

Ovakav stres veže se za povišen krvni pritisak, srčana oboljenja, dijabetes, insomniju, moždani udar, anksioznost, depresiju, slab imunitet i povećan rizik od raznih oboljenja poput raka. On u podjednakoj meri utiče i na moždane funkcije. Osobe koje pate od hroničnog stresa neretko prijavljuju probleme sa pamćenjem kao i svakodnevnim funkcionisanjem.

Danas gotovo niko ne može da izbegne stresne situacije koje dovode do hroničnog stresa. Čak ni sami psihijatri nisu imuni na njega. Počev od standardih stresnih situacija na fakultetu preko kasnijeg usavršavanja do konkretnog posla gde vode računa o zdravlju pacijenata, nakon desetag godina radnog staža i oni jednostavno dolaze u istu fazu u kojoj su i njihovi pacijenti.

Nažalost, samo nekoliko lekara smislilo je plan koji može da pomogne u smanjenju stresa kako njih tako i njihovih pacijenata. Jedan od takvih podrazumeva:

1. Redovne opuštajuće vežbe

2. Obroci u kojima ćete uživati bez žurbe

3. Ograničeni mediji

4. Masaža koja podstiče lučenje endorfina

5. Dosta vitamina, s obzirom da stres iste umanjuje

6. Učinite nešto zabavno svaki dan

7. Probajte nešto drugačije što će vas podjednako opustiti

Redovna borba protiv stresa je neophodna s obzirom da ne postoji lek niti brzo izlečenje. Ona zapravo predstavlja svakodnevni rad koji rezultira dobrim zdravljem.

Pročitajte i  Šta se dešava kada uzmemo probiotike?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *