Alkohol izaziva gubitak pamćenja - Men`s Health

Alkohol izaziva gubitak pamćenja

Za razliku od brojnih prethodnih istraživanja u kojima su učestvovali ili mladići ili ljudi u poodmaklom životnom dobu, nedavno je sprovedeno istraživanje o uticaju alkohola u kojem su učesnici bili sredovečni muškarci.

Rezultati do kojih su naučnici, pri tome, došli pokazali su muškarci koji dnevno popiju tri ili više pića često imaju veće probleme s memorijom i teže donose odluke.

„Ne bi, ipak, trebalo izvući zaključak da će muškarci koji popiju tri pća nedeljno patiti od većih gubitaka kognitivnih sposobnosti“, smatra Sara Džo Nikson, profesorka psihijatrije na Univerzitetu u Floridi.

„Ipak, rezultati ovog istraživanja pokazali su nam da bi muškarci morali da obrate više pažnje na to koliko piju u srednjim godinama“, podsetila je dr Nikson.

Takođe, autori studije naglašavaju da umereni konzumenti alkoholnih pića ne bi trebalo da budu zabrinuti jer većina učesnika istraživanja spada u grupu koja pije više nego što bi trebalo – čak do osam pića dnevno.

„Alkohol, ako se pije svakodnevno, ima neurotoksičan efekat“, kaže Niksonova. „Uglavom se taj efekat odražava na različite regije mozga i relativno je blag. Zbog toga muškarci koji prečesto uživaju u alkoholu ne osećaju veće posledice. Ipak, rezultati ovog istraživanja upozoravaju da alkoholna pića mogu imati kumulitivan efekat i da na neke pojedince utiče više nego na druge“, zaključila je dr Nikson.

Pročitajte i  Šta izbor kafe govori o muškarcima?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *