„Dobar holesterol“ se lako pretvara u „loš“ - Men`s Health

„Dobar holesterol“ se lako pretvara u „loš“

Ukoliko je holesterol deo lipoproteina visoke gustine (HDL), on se naziva „dobrim holesterolom“ i transportuje se prema jetri, odakle održava zdravlje arterija. S druge strane, on može biti i deo lipoproteina niske gustine (LDL), odnosno „loš holesterol“, koji, ako ga u organizmu ima previše, deponuje masti u zidovima arterija, sužava ove krvne sudove (odnosno izaziva aterosklerozu), povećava rizik za šlog i srčani udar.

Ipak, stručnjaci iz klinike „Klivlend“, Univerziteta u Klivlendu, Škole medicine „Vejk Forest“ i Škole medicine Univerziteta u Njujorku utvrdili su da i „dobra holesterol“ može loše uticati na zdravlje. Naučnici zaposleni u ovim institucijama udružili su se i sproveli niz istraživanja s ciljem da otkriju prave mehanizme delovanja holesterola. Oni su u laboratorijskim uslovima ispitivali  svoje teorije na životinjama i čak 627-oro ljudi.

Rezultati do kojih su došli pokazali su da je jedna od glavnih komponenti „dobrog holesterola“, tj. HDL-a, protein koji vezuje masti, u nauci poznat pod nazivom apoA1, kod nekih od učesnika eksperimenata pronađen u zidovima arterija. Taj protein na ovom mestu, ipak, nije uspeo da oksidira ili se preoblikuje na neki drugi način i nije mogao da se veže za holesterol. Protein apoA1, dakle, nije mogao da obavi svoju funkciju kako bi trebalo.

Iz svega toga, naučnici koji su sproveli istraživanje izveli su zaključak da je razlika između „dobrog“ i „lošeg holesterola“ olako pojednostavljena i još uvek nedovoljno jasna. Predlažu, ipak, da ljudi nastave s konzumacijom ranije preporučenih namirnica ukoliko žele da se hrane zdravo i podsećaju da će ovo istraživanje odvesti ka daljim testovima i saznanjima.

Pročitajte i  Vrhunska kondicija: 5 saveta za bolju tehniku trčanja
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *