Navike koje stare organizam - Men`s Health

Navike koje stare organizam

Verovali ili ne, naučno je dokazano da konzumacija dva pića na veče tokom 10 godina dok ste u srednjoj starosnoj dobi može da ubrza gubitak pamćenja čak do 6 godina.

ISTRAŽIVANJE
Naučnici iz Francuske i Engleske pratili su navike ispijanja alkohola osoba od 46 godina, da bi ima nakon deset godina dali da urade test memorije. Testiranje su još dva puta ponovili nakon nekoliko godina. Tada su otkrili da su osobe koje su tokom 10 godina istraživanja pile više od dva, dva i po pića na dan, uradile lošije test memorije, pažnje i rasuđivanja od onih koji su pili manje.

Veća količina alkohola povezuje se sa povišenim rizikom od vaskularnih oboljenja. S obzirom da mozak sadrži najveći broj krvnih sudova u čitavom organizmu, loš protok krvi može da dovede do pogoršanog rada. Pored toga, alkohol povećava količinu toksina u krvi, koji imaju negativan uticaj na nervni sistem, i prouzrokuju oštećenja na delovima mozga koji su zaduženi za kognitivno funkcionisanje.

Međutim, još nije kasno! Kod osoba koje su jedno vreme dosta pile, pa se u nekom trenutku zaustavile, nisu primećene posledice ove vrste.Kao da se organizam na neki način oporavlja od određenih uticaja alkohola za određeno vreme.

Držite se čaše do dve alkoholnog pića. U ostalom, sve one prednosti koje sa sobom nose crno vino i pivo podrazumevaju baš ovu dnevnu dozu.

Pročitajte i  Zašto (ne) treba da nosite kravatu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *