Da li meditacija zaista funkcioniše? - Men`s Health

Da li meditacija zaista funkcioniše?

Aplikacije kao što su Headspace, su takođe odigrale svoju ulogu, pružajući zauzetom čoveku da pronađe malo mira. Ali da li to stvrano funkcioniše ili je to samo još jedan hir koji pruža zdravstveni kratkoročni podsticaj, bez trajne transformacije vrednosti.

“Apsolutno ne. Postoji ogroman raspon dokazanih zdravstvenih beneficija”, kaže trener meditacije, Stjuart Bold.

U pravu je jer ima prednosti, ali su one daleko od gubitka težine, smanjenja hormona stresa, nižeg krvnog pritiska i poboljšanja kvaliteta sna.

Stjuart je direktor Fondacije meditacije koji je pre 20 godina bio advokat radeći na relaciji London – Njujork. On opisuje svoj nastavni metod kao potpuno sekularan, praktičan i zasnovan na dokazima.

“Moja radionica grupne meditacije održava se u jako osvetljenoj sali za konferenciju u Londonu. Ne tražim im da pevaju, sede prekrštenih nogu ili govore o svojim osećanjima. Oni imaju biskvit da grickaju i savete.”

Prva prepreka je pronalaženje motiva: nisam pretežak, moj pritisak je normalan, moji nivou stresa su normalni i nisu hronično povišeni.

“Istraživanjem sa Univerziteta Hardvarda dokazano je da meditacija poboljšava kognitivne funkcije, radnu memoriju, donošenje odluka, fokus, kreativnost, emocionalnu inteligenciju i otpornost. Ja radim sa direktorima multinacionalnih kompanija koji lako prepoznaju svoje prednosti”, kaže Stjuart.

U početku je teško da se fokusirate jer vam misli lutaju, ali zatvorite oči. Pokušajte to nekoliko puta, taj posao izgleda kao dremka. Svi meditanti kažu da da vide poboljšanje u njihovom životu, po pitanju spavanja, emocionalnog napora i radnog pritiska.

Rezultati se vide postepeno, ovo nije teretana pa da nabildujemo mišiće. Ovde treba probuditi mrtve ćelije mozga. Minimalna doza je 20 minuta dnevno, koji će vam mnogo pomoći.

Pročitajte i  Stručnjaci otkrivaju: Koliko puta smete da koristite isti peškir!
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *