Uzročnici raka: Istina ili laž - Men`s Health

Uzročnici raka: Istina ili laž

Uz konstantan porast potencijalnih uzročnika raka, tim Men’s Health – a rešio je da ispita koliko od njih zaista predstavlja opasnost, a koliko je praznih priča bez pokrića…

CIGARETE
Više od četvrtine sveukupnog broja smrtnih slučajeva od raka jeste izazvano pušenjem. Ovo je jasna činjenica. Zato, ako želite da eliminišete neki od uzročnika neka to budu cigarete.

Svetska zdravstvena organizacija kaže da je kancerogeno, prestanite da pušite!

ALKOHOL
Postoji jak dokaz da alkoholna pića povećavaju rizik od raka. Najbolje je ograničiti unos na 2 čaše na dan.

OBRAĐENO I CRVENO MESO
Postoje neka istraživanja koja su dokazala samo da osobe koje jedu u proseku 160 grama na dan povećavaju rizik od raka za trećinu u odnosu na one koji jedu 20 grama.

Ne vodi se kao kancerogeno, ali smanjite koliko možete.

TURŠIJA
Pre nego što su nastali frižideri svi su kiselili povrće, a broj slučajeva sa rakom stomaka bio je znatno veći nego danas. Danas ovaj tip hrane nije toliko rasprostranjen i ne predstavlja deo svakodnevne ishrane.

Trudite se da ga ne jedete van zimskog perioda koji je i namenjen za turšiju.

FARBA
Izloženost farbi povećava rizik od raka pluća i bešike. Ali to naravno nije razlog da krečite stan kada za to dođe vreme- Jednostavno se trudite da ne budete svakodnevno izloženi mirisu, ili ako radite na mestu gde je neizbežno, nosite zaštitnu masku.

TEFLON
I pored velikog broja istraživanja da se otkrije da li su teflonski tiganji kancerogeni ili ne, i pored relativno istog broja rezultata koji govore da nisu, pitanje i dalje postoji. Koristite ga slobodno, ali se trudite da ne grebete površinu, zato upotrebljavajte plastične ili drvene varjače.

Pročitajte i  15 minuta treninga: Vrhunski trening sa girjom

MOBILNI TELEFON
Zvanično je dokazano da je upotreba mobilnih telefona potencijalno kancerogena. Ali u takvom svetu danas živimo da je teško zamisliti sat bez upotrebe ove naprave. Jednostavno se trudite da ga svedete na minimum.

MIKROTALASANA
Da, radio talasi mikrotalasne rerne predstavljaju potencijalni uzročnik raka, ali ni jedna osoba ne provodi toliko vremena izložena talasima da može da predstavlja ozbiljniju brigu.

VRUĆ ČAJ
Istraživanje urađeno na Srednjem Istoku pokazalo je da vreo čaj povećava rizik od raka jednjaka. Ali je činjenica da nijedna normalna osoba neće ispijati svoj zagrejan preko 60 stepeni celzijusa. Jedna kap mleka je već dovoljna da eliminiše opasnost.

KAFA
Većina nas smatra da kafa nije kancerogena, ali se i dalje nalazi na zvaničnoj listi potencijalnih uzročnika. Nema konkretnog objašnjena za to s obzirom da je studija urađena prošle godine dokazala da osobe koje piju šest ili više šolja kafe na dan smanjuju rizik od raka prostate za 20 procenata. Uživajte u svojoj kafi i nemojte da brinete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *