Stafilokok i njegova opasna družina - Men`s Health

Stafilokok i njegova opasna družina

Posebno ako je u pitanju njegov najopasniji soj, tzv. MRSA (meticilin rezistentni Staphylococcus aureus). Međutim, ma koliko opasna bila, MRSA nije jedina bakterija otporna na antibiotike koja vreba u bolničkim hodnicima. Dr Patrick J. Brennan, specijalista za infektivne bolesti sa Univerziteta Pensylvania, objašnjava čega se sve treba čuvati.

 

                                                                     Bakterija

ACINETOBACTER

BAUMANII

VANKOMICIN

REZISTENTNI

ENTEROKOK

KLEBSIELLA

PNEUMONIAE

CLOSTRIDIUM

DIFFICILE

Ova bakterija može da preživi na različitim površinama i do mesec dana. A. baumanii može da izazove meningitis, kao i infekciju kože, koja može biti i smrtonosna, ako se proširi.

Čak ni vankomicin, jedan od najmoćnijih antibiotika, ne može ništa ovoj klici. Mesto infekcije je obično pacijentov mokraćni sistem, otvorene rane, pa čak i krvotok.

Ni obična upala pluća nije mala stvar, a ako je izazvana ovom bakterijom, vaš imuni sistem će imati mnogo posla. Ako se ne leči, može razoriti tkivo pluća i izazvati krvarenje.

Ova bakterija može izazvati čitav niz problema u digestivnom traktu, od teškog proliva, pa do zapaljenja debelog creva. Obično prebiva na mestima koje često dodirujemo, kao što su prekidači za svetlo.

                                                                      Šta činiti?

Recite svom lekaru da zavrne rukave. U jednoj izraelskoj studiji, polovina lekarskih uniformi je bila kontaminirana opasnim klicama, uključujući Acinetobacter.

Ova bakterija često živi na bolničkim zavesama. Ako lekar pre pregleda navuče vašu zavesu da vam obezbedi intimnost, zamolite ga da opere ruke.

Ne dirajte svoju istoriju bolesti. U studiji sprovedenoj na jednom hirurškom odeljenju u Saudijskoj Arabiji, 25% istorija bolesti i bolesničkih kartona je bilo kontaminirano patogenim bakterijama. uključujući K. pneumoniae.

Proverite da li je jogurt u jelovniku. Probiotske kulture iz jogurta pomažu obnavljanje “dobre” bakterijske flore creva, koja nas štiti od patogenih bakterija, kao što je Clostridium Difficile.

Pročitajte i  Protok je važan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *