Potamanite gamad - Men`s Health

Potamanite gamad

Mnoge od biliona bakterija, gljivica i parazita na vašem telu imaju korisnu ulogu, jer vas štite od drugih, patogenih mikroorganizama i štetnih faktora spoljne sredine. Međutim, i one, ako preteraju sa rastom, mogu izazvati bolne promene neprijatnog mirisa. Evo kako da pobedite na različitim bojnim poljima.

 OČNI KAPCI
Ako vas kapci peku, a oči su vam krvave, možda je u pitanju okularna rozacea, bolno zapaljenje izazvano parazitom Demodex folliculorum.

Rešenje: svakodnevno operite svoje kapke, kaže dr Benjamin Barankin, dermatolog iz Toronta. Držeći oči zatvorene, protrljajte kapke mešavinom jednakih količina vode i bebi-šampona, a zatim dobro isperite. Kada se simptomi smire, ponavljajte ovaj postupak jednom nedeljno, u preventivne svrhe. Ako ovo ne pomogne, javite se dermatologu, radi uvođenja medikamentne terapije.

LICE, GRUDI I LEĐA
Svaki peti muškarac u četvrtoj deceniji života ima akne, navodi se u studiji objavljenoj ove godine. Delimični krivac za ovo je i bakterija Propionibacterium acnes, koja živi na koži. Kada se pore zapuše mrtvim ćelijama, dolazi do nakupljanja sebuma (loja), što je odlična podloga za rast ovih bakterija i tako nastaju bubuljice, kaže dr Barankin.

Rešenje: čistite kožu od mrtvih ćelija, tako će vam pore ostati otvorene. Dr Barankin savetuje da jednom do dva puta nedeljno blago protrljate lice tkaninom za kupanje. Najbolje je da to uradite dok se tuširate, jer vam je tada koža već meka. Za grudi i leđa koristite sunđer.

PAZUH
Propionibacterium, kao i druge bakterije, živi na koži pazuha i prepona, hraneći se znojem. Nus efekat je lučenje smrdljivog znoja (bromhidroza).

Rešenje: ošišajte najduže pazušne dlake, koristite antibakterijski sapun i nanosite antiperspirant. „Sama dlaka ne stvara neprijatan miris, ali njenim skraćivanjem smanjujete površinu na kojoj bakterije mogu da se razmnožavaju“, kaže dr Debra Wattenberg, asistent dermatologije na Medicinskom fakultetu Mount Sinai.

Pročitajte i  Sprečite mišićne grčeve

ŠAKE
Čest stanovnik kože je bakterija Staphylococcus aureus. Ako inficira male posekotine na prstima, može uzrokovati veoma bolno zapaljenje kože oko nokta, koje se naziva paronihija.

Rešenje: potapajte povređeni prst u toplu vodu, tri do četiri puta dnevno. To će privući bela krvna zrnca u predeo rane i ubrzati njeno čišćenje, kaže dr Wattenberg.

GENITALIJE
Stres i povećana vlažnost genitalnog predela mogu izazvati umnožavanje gljivice Candida albicans i dovesti do razvoja gljivične infekcije. Penis vam može postati bolan, ili se može javiti svrab, uz pojavu intenzivnog crvenila. „Ovo se dešava većem broju muškaraca, nego što se misli“, kaže dr Melissa Piliang, dermatolog sa Klinike Cleveland. Neobrezani muškarci su u većem riziku od ove infekcije, stoga što gljivice bolje rastu ispod prepucijuma (kožni pokrivač glavića penisa).

Rešenje: perite genitalije sapunom u kome nema hemijskih aroma, a zatim ih namažite nekom kremom sa antimikotikom (lek koji ubija gljivice).

STOPALA
Mikroorganizam Brevibacterium najbolje raste na tamnim, vlažnim mestima i vašim stopalima (kao i nekim vrstama sireva) daje nepodnošljiv smrad.

Rešenje: dva puta nedeljno, po pet minuta, potopite stopala u rastvor koji se sastoji od jednakih količina belog sirćeta (ubija bakterije) i slane vode (isušuje kožu). Nošenje čarapa od materijala koji upijaju vodu, kao što je npr. Coolmax, omogućiće da stopala duže ostanu suva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *