Skijajte bezbrižno - Men`s Health

Skijajte bezbrižno

KACIGA GLAVU ČUVA
Najnoviji podaci Američke Nacionalne Ski Asocijacije su pokazali 37 smrtnih slučajeva od povreda glave tokom ski sezone (31 skijaš i 6 snoubordera). Iako ne planirate da glumite kamikazu, poslušajte savete profesionalaca: “Prošle zime sam pao i udario glavom u kamen”, kaže profesionalni skijaš Majk Vejkfild. “Nema sumnje da mi je kaciga spasila život”. 

SAČUVAJTE ZGLOB ŠAKE
Snoubord početnici često kače ivicu borda na snegu. To izaziva padove češće nego kada se pijani teturate kući, a vaši zglobovi šake trpe najveće opterećenje. Podaci škotske studije za bezbednost sportova na snegu, pokazuju da kod 25% povreda na snoubordu stradaju zglobovi. Dakle fiksacija zglobova je neophodna.

POMOZITE KOLENIMA U NEVOLJI
Prema sajtu ski-injury.com kod 35% skijaških povreda stradaju ligamenti kolena, a svaki skijaš ima bolove u kolenu. Ski fizijatar Luci Mekdonald (physioval.com) za to krivi nepravilno držanje kolena. “Obratite pažnju na položaj kukova, kolena i stopala”, kaže Mekdonald. “Ako vam se koleno savija ka unutra kada stojite pravo sastavljenih stopala, onda vam kolena nisu u liniji”. Blago savijte i opružite kolena ispred ogledala kako bi vežbali držanje kukova, kolena i stopala u liniji.

OJAČAJTE SKOČNE ZGLOBOVE
“I skijanje i snoubording vrše veliki pritisak na vaše skočne zglobove, što u kombonaciji sa kompresijom i uvrtanjem istih izaziva moguće prelome, uganuća ili oštećenja ligamenata”, kaže Dr. Majk Langran (ski-injury.com). Fitnes menadžer Virgin Activ-a, Nik Hadson, predlaže da poboljšate koordinaciju i pripremite zglobove izvodeći vežbu “iskorak u kretanju” pre polaska na put.

BUTINE NA UDARU
Vaši kvadricepsi trpe veliki pritisak tokom skijanja i uskoro će vam biti poznat onaj osećaj kod svih skijaša i snoubordera: “koristim mišiće koje nisam ni znao da imam”. Tako da Tomi Metju iz Optimal Life Fitness-a predlaže sledeći vid pripreme pred put: “Prednji čučanj sa ketlbelom razvija neverovatnu snagu vaših kvadricepsa, zadnje lože, gluteusa, a bočni iskorak će ojačati mišiće primicače i odvodioce nogu”. Pripremite propusnicu za teretanu.

Pročitajte i  8 seksualnih povreda

PORADITE NA MIŠIĆIMA TRUPA
“Bilo da odaberete skije ili bord, jačanje mišiće trupa će držati i čuvati vašu kičmu”, kaže Li Danhorn, kondicioni trener pri Londonskoj Klinici za Sportske Povrede. “Jednononožna podizanja nogu, naizmenično podizanje ruku i nogu, izdržaji u uporu i bočni izdržaju su savršene vežbe za razvijanje mišića koji će ćuvati vaš kičmeni stub. Uz to se prijavite za časove pilatesa u vašoj teretani”.

BOLNA RAMENA
Prema navodima Dr. Majka Langrana (Aviemore Scotitish Highlands), čoveka broj 1 kada su u pitanju povrede u zimskim sportovima, ramena stradaju kod 10% skijaških povreda, odnosno 15% kod snouborderskih. To ne želite pa čak iako povredite slabiju ruku, ali jačanjem mišića stabilizatora ramena, možete sprečiti povrede (i osigurati bezbedne vožnje). Endi Skot Marej, personalni trener pri David Lloyd Leisure preporučuje izvođenje spoljašnjih i unutrašnjih rotacija ramena kako bi ih ojačali.

ŠTELOVANJE KIČME
Bolovi u leđima su najčešće rezultat lošeg držanja ili loše tehnike skijanja, ali protiv povrede se možete boriti iz kancelarije i pre nego što pomoslite da dođete na sneg. “Zamenite vašu stolicu pilates loptom i držite kolena pod uglom od 90 stepeni, 20 minuta na dan”, kaže Dejvid Pret, ortoped i specijalista za sportske povrede. Možda će se kolege šaliti na vaš račun, ali vaša kičma će biti netaknuta tokom skijaške sezone.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *