Sačuvajte svoje lekove - Men`s Health

Sačuvajte svoje lekove

Sve što utiče na fizičke karakteristike leka može da izmeni način na koji se lek apsorbuje u telu,“ kaže farmaceut Joyce Generali, direktor Centra za informisanje o lekovima Univerziteta Kansas. 

SAČUVAJTE SVOJE LEKOVE U POMOĆ OVIH STRATEGIJA
Tražite da vam tablete daju u originalnom pakovanju. Pakovanje koje obezbeđuje proizvođač štiti lekove od svetlosti, vlage, vazduha i bakterija, bolje nego bočice u koje se u nekim apotekama tablete prepakuju, kaže dr sci. Laura Bix, asistent na Univerzitetu Michigan State.

Pakovanja lekova čuvajte u hladnom i mračnom ormariću, ili fioci, a ne u kuhinji, ili kupatilu. Vlaga može da razmekša tablete, da učini da se one slepe, ili da izmeni aktivnu supstancu u nekim od lekova.

Kad kupujete preko interneta, uverite se da ta farmaceutska kompanija čuva lekove na odgovarajućoj temperaturi, i da vi lično potpišete kad vam stigne pošiljka, kaže Bix.

Nikad ne ostavljajte lekove u parkiranom automobilu, temperatura u njemu može da poraste i 40 stepeni iznad spoljašnje temperature.

Kad putujete avionom, lekove nosite u ručnom prtljagu, a ne u torbi koju čekirate, jer temperature u kargo prostoru aviona mogu veoma mnogo da variraju, kaže Bix.

Obične kutije za dnevno raspoređivanje lekova propuštaju vazduh i svetlost. Zato odaberite neku kutiju koja je neprovidna i koja se hermetički zatvara.

Pročitajte i  Šta se zaista događa ako progutamo žvaku?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *