Hrana na sudu - Men`s Health

Hrana na sudu

Dobrodošli u novi prehrambeni sud. Prikazaćemo vam neke od pravih sudskih slučajeva koji se tiču hrane.

Dokaz br. 1

SKRIVENA SO
Jedan stanovnik Nju Džersija tužio je lanac restorana Denny’s Corporation zato što prodaju obroke koji sadrže više natrijuma nego što je dnevna potreba odraslog čoveka, a da to nigde nije navedeno. Slučaj se našao na Vrhovnom sudu države Nju Džersi u julu prošle godine.

Savet
Hrana iz restorana (naročito fast food) veoma često sadrži višak soli, nekada i više od dozvoljenog dnevnog unosa. Najopasniji su obroci sa škampima, supe i razni sosovi. Ako već morate da ručate van kuće, ne dirajte slanik i naručite neki prilog ili dezert koji je bogat kalijumom, npr. voćni kup sa bananama. „Kalijum će pomoći vašim bubrezima da lakše izluče višak natrijuma“, kaže Lona Sandon, portparol Američkog udruženja dijetetičara.

Dokaz br. 2

SUMNJIVI SPORTSKI NAPICI
U zajedničkoj tužbi protiv kompanije Coca-Cola, koju je u januaru podnela grupa ljudi iz San Franciska, navodi se da flaša sportskog napitka Vitaminwater ima gotovo isti sadržaj šećera kao limenka kole.

Savet
Sportski napici bogati ugljenim hidratima, kao što su Vitaminwater, ili Gatorade, mogu telu nadoknaditi potrošeni glikogen koji predstavlja rezervu energije. Međutim, ne sadrže svi napici i aminokiseline neophodne za obnavljanje mišića nakon intenzivne fizičke aktivnosti. Da biste mišićima omogućili maksimalni oporavak najbolja je kombinacija ugljenih hidrata i proteina, što ova pića vrlo često ne nude. Prema istraživanju objavljenom prošle godine u časopisu Journal of the International Society of Sports Nutrition, činija 100 odsto integralnih žitarica prelivenih obranim mlekom je najbolja alternativa sportskim napicima.

Dokaz br. 3

MISTERIOZNO VOĆE
Jedna žena iz Kalifornije tužila je kompaniju Pepsi koja je vlasnik firme Cap’n Crunch koja proizvodi cerealije, kada je otkrila da bobice Crunch Berries (hrskave bobice) zapravo nisu nikakvo voće već se radi samo o dobro zašećerenim i obojenim kuglicama žitarica. Sud je u maju prošle godine odbacio optužbe.

Savet
Na pakovanjim različitih prehrambenih proizvoda često se spominje voće, ali to ne znači da proizvod zaista i sadrži značajnu količinu voća, pa čak ni da se tu zaista radi o pravom voću. Na primer, „komadići suvog grožđa i bresaka“ (mešavina voća tretirana konzervansima) nalazi se tek na sedmom mestu na listi sastojaka varijante Kellogg’s Special K Bars žitarica, za koju se na pakovanju navodi da je posebno obogaćena suvim grožđem i breskvama. Pre voća, na listi se nalaze kukuruzni sirup, šećer, biljno ulje i drugi sastojci. Druga, bobičava voća, su navedena još niže na listi. „Proizvode sa voćem kupujte samo ako je voće na jednom od prva tri mesta na listi sastojaka“, kaže Sandon. „Ako je niže na spisku, prehrambena korist je beznačajna.“

Pročitajte i  Video igre nas čine pametnijima

Dokaz br. 4

LAŽLJIVI MENI
U julu prošle godine, jedna žena iz Ohaja tužila je lanac restorana Applebee’s, navodeći rezultate jedne nezavisne studije koji ukazuju na to da njihov obrok Cajun Lime Tilapia (obrok od grilovanih ribljih fileta sa pirinčem, začinima i sokom od limete), koji je ona jela, sadrži dvostruko više masti nego što je navedeno u meniju.

Savet
Iako mnogi restorani nude zdrave alternative brzoj hrani, ipak možete postati žrtva kuvarevog hira. Istraživanje koje je nedavno sprovela kompanija E. W. Scripps otkrilo je da obroci na menijima restorana mnogobrojnih lanaca brze hrane (od Chili’s do Taco Bell-a) nekad imaju i dvostruko više kalorija i čak do 8 puta više masti nego što se navodi u prehrambenom informatoru restorana. I nemojte da mislite da je „salata“ isto što i „niskokalorična hrana“. Pileća salata Ruby Tuesday lanca restorana Carolina Chicken sadrži čak 1129 kalorija. Razmislite malo o nekim pridevima kao što su „hrskavo“, „kremasto“, „prženo“ i sl. To su sve šifrirana imena za veoma masnu hranu, kaže Sandon. „Zelena salata sama po sebi je odličan izbor, ali kada joj dodate propržene knedlice, hrskavu piletinu i kremasti preliv, dobili ste kalorijsku bombu.“

Dokaz br. 5

LAŽNO EKOLOŠKO MLEKO
Velika grupa građana podnela je tužbu protiv kompanije Aurora Dairy (koja mnoge megamarkete u SAD-u snabdeva ekološki proizvedenim mlekom), tvrdeći da ovo mleko, koje je inače skuplje od običnog, uopšte nije ekološko. Sud je optužbu odbacio u julu prošle godine.

Savet
Ekološki proizvedeno mleko košta 60 do 109 odsto više nego njegova obična varijanta, navodi se u studiji objavljenoj 2009. u časopisu Renewable Agriculture and Food System. Pritom se još uvek raspravlja da li je ekološko mleko uopšte bolje od običnog. „Prema našem istraživanju, 90 odsto proizvođača ekološkog mleka čine male, porodične farme u kojima se krave hrane na prirodan način“, kaže Mark Kastel sa Instituta Cornucopia koji je pomagao u pripremi gore navedene tužbe. „Nekoliko džinovskih farmi koje navodno proizvode ekološko mleko su čista prevara.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *