Snaga obmane - Men`s Health

Snaga obmane

Tokom teškog perioda postdiplomskih studija, javljao mi se bol u stomaku, koji se tokom nekoliko narednih godina pogoršavao, sve do trenutka kada sam počeo da imam problema i sa spavanjem i buđenjem. Sa naslućujućom terapijom odšetao sam do ambulante, gde me je primio jedan stariji lekar, koji je slušao moje jadikovanje, mnogo pažljivije nego što bi to radio bilo koji drugi, uz povremeno mudro klimanje glavom.
„Ovo će ti pomoći“, rekao je. Napisao mi je recept za lek čije sam ime zaboravio, ali mislim da je počinjao slovom B.
Sat vremena kasnije, uzeo sam svoju prvu tabletu iz bočice pomenutog leka i malo prilegao na svoj kauč. Pred spavanje sam uzeo još jednu pilulu. Sledećeg jutra sam se probudio kao nov, gotovo izlečen.
To je bilo očaravajuće. Nikada do sada nisam osetio tako brzu transformaciju.
Nekoliko dana kasnije, još uvek uživajući u svom novootkrivenom čudesnom leku, slučajno sam naišao na svog pomalo mrskog prijatelja, kolegu iz generacije po imenu Vil. Nekako smo brzo dotakli temu o mom stomaku i čudesnom leku, i rekao sam mu kako bi trebalo da ga spomene svojoj verenici Klari, koja je lekar na specijalizaciji.
Dve nedelje nakon toga, ponovo sam naleteo na istog prijatelja u kafeteriji. Nisam mogao, a da ne primetim kako se pomalo smeška, i to na način na koji se mala deca smeškaju kada znaju neku vašu sramotnu tajnu. Seo je i sačekao da nam se za stolom pridruži još nekoliko kolega.
Onda, daleko glasnije nego što je to potrebno, rekao je: „ E, Džime, u vezi sa onim tvojim čudesnim lekom, Klara je bila u potpunosti upoznata sa njim. Rekla mi je da ti prenesem da je u pitanju placebo.

Reč „placebo“ na latinskom znači „dopašću ti se“. Na ovo je verovatno računao moj doktor kada mi je prepisivao šećernu pilulu za moje hronične bolove u stomaku. Avaj, otkrovenje o mom leku je zamenilo moje stomačne bolove sa novim simptomima: ušima koje gore, crvenilom u licu i kompulzijom za skrivanjem.
Imao sam, jedino, blagu utehu, znajući da sam ja jedan od mnogih korisnika ili žrtava placeba u analima medicine. Na primer, u većini novih studija kojima se ispituje delovanje novih lekova, procenat osoba kojima je dat palcebo prijavljuju poboljšanje svojih simptoma. U retkim slučajevima, delovanje placeba može premašiti rezultate pravog leka. Ipak, dobrovoljci u kliničkim studijama su prethodno obavešteni da tokom samog trajanja ispitivanja mogu dobiti placebo. Koliko ljudi bi pretpostavilo da bi im takav placebo prepisao lekar?
Ali, neki lekari rade upravo to, i to mnogo češće nego što bi moglo da se pretpostavi. U jednoj studiji iz 2008. godine, koja je objavljena u časopisu Journal of General Internal Medicine, naučnici sa Pritzker School of Medicine, Čikago, su u svoje istraživanje uključili 231 lekara i došli do rezultata u kojima je 45 procenata priznalo da su prepisivali placebo. Iako mnogi on njih to nisu radili često, 8 procenata je reklo da su upotrebili placebo na pacijentima 10 ili više puta tokom poslednje godine.

Pročitajte i  Umesto tableta

Gotovo 200 godina sa najveštijim terapijama moderne medicine
1811. U Hooperovom medicinskom rečniku se placebo definiše kao „epitet dat bilo kom leku sa namerom da više udovolji nego da bude od koristi pacijentu“.
1937. Doktori sa Cornell univerziteta su otkrili da placebo može imati uticaja na anginu, dokazujući placebo efekat po prvi put u Sjedinjenim Američkim državama.
1940. Farmaceutske kompanije su počele sa proizvodnjom šećernih pilula, koje doktori mogu da prepisuju pacijentima sa ciljem da postignu placebo efekat.
1955. Hanry K. Beecher je prvi kome je pošlo za rukom da kvantifikuje moć placeba na različite bolesti, pokazujući da je 35 procenata pacijenata imalo koristi od šećernih pilula.
1970. Čak do 40 procenata prepisanih recepata je za „nečisti placebo“ – vitamine, suplemente i lekove bez konkretnog fiziološkog efekta na zdravstveno stanje.
1987. Britanski lekari su pokazali da je saopštenje pacijentu kako će biti bolje sasvim dovoljno da prouzrokuje placebo efekat.
2006. The American Medical Association, tačnije etički odbor, je izdao prvi izveštaj o placebu, savetujući njihovo nekorišćenje bez saglasnosti pacijenta.
2009. Proizvođači nekih od najpoznatijih placeba i dalje imaju ove lekove u ponudi, ali nigde ne spominju i ne navode njihov sastav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *