Proverite vazduh - Men`s Health

Proverite vazduh

“Zimi, pogotovo ukoliko vam je grejanje upaljeno na najjače, podložniji smo zdravstvenim problemima poput začepljenja nosa, koji mogu da ometaju san”, kaže dr Zakari Soler, asistent profesora otorinolaringologije na medicinskom fakultetu Univerziteta u Južnoj Kalorini.  Kupite aparat za ovlažavanje vazduha, ili stavite posudu sa vodom ili mokar peškir na radijator.

ZAPUŠEN NOS
“Suv vazduh uzrokuje da membrane unutar vašeg nosa otiču, što može smanjiti veličinu nosnog otvora i uzrokovati začepljenje”, kaže dr Soler. I vaši krvni sudovi postaju ranjiviji. “Nešto jednostavno, poput duvanja ili previše grubog brisanja nosa može da izazove krvarenje”, kaže on.

GRIP
Virus gripa može da se “preveze” na mikroskopskim kapljicama koje osoba koja kija ili kašlje širi oko sebe. Vaša odbrana: povećajte vlažnost vazduha i te kapljice će postati isuviše velike da bi se rasplinule u vazduhu. Optimalni nivo je između 50 i 60 odsto, otkrila je studija Univerziteta u Virdžiniji.

MRSA
Više vlage, manje streptokoka. Istraživači sa Univerziteta Nevada otkrili su da ova super bakterija može da se zadrži na plastici ili vinilu jedan dan duže ako je vlažnost vazduha 16 odsto umesto od 45 do 55 odsto.

SUVA KOŽA
Veća vlažnost vazduha pomaže u prevenciji suve, osetljive kože zimi, tvrdi dr Piter Elis, profesor dermatologije na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku. Ali na preterujte – vlažnost vazduha od preko 60 odsto će podstaći stvaranje buđi.

Pročitajte i  Pušenje izaziva anksioznost
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *