Da li ste društvani pušač? - Men`s Health

Da li ste društvani pušač?

Svima je jasno koliko je ugroženo zdravlje ovih prvih, dok drugi, tzv. društveni pušači, ne smatraju da je ovakav vid unosa nikotina opasan po zdravlje.

Ipak, jeste.

Društveni pušači nisu ni svesni koliko rizikuju sve do trenutka dok ne prestanu da puše.Tek onda primećuju da njihovi organizmi prolaze kroz faze odvikavanja koje doživljava svaki “pravi” pušač.

MIŠLjENjE STRUČNjAKA
“Neko ko povremeno zapali cigaretu nije ‘povremeni pušač’ – ili pušite ili ne”, kaže profesor Robert Vest, stručnjak za pitanja duvana, zaposlen na Univerzitetu u Londonu. “Svaki put kada pušite, utičete i na to kako ćete pušiti sledeći put, a to je jače, vukući sve više i više toksina. Između toga I ‘velikog’ pušača nema velike razlike.”

RIZICI
Iako su efekti nikotina poznati, istraživanja koja naučnici sprovode poslednjih šest meseci otkrila su šta je to što, zapravo, duvanski dim čini telu.

„Pušenje od jedne do četrnaest cigareta dnevno povećava rizik za pojavljivanje ćelija raka čak osam puta i negativno utiče na krvni pritisak, zbog čega koža gubi elastičnost“, kaže Kris Lauri iz Akcije za pušenje i zdravlje.

Ipak, to nije sve. „Koža mladih pušača dobija žućkastu i bleđu boju“, ističe Lauri.

Takođe, duvanski dim „grabi“ hranljive materije iz organizma. Samo jedna cigareta „uzima“ oko  25 miligrama vitamina C (što je vrednost čitave mandarine) i ograničava apsorpciju vitamina D (koji je najvažniji za kožu).

Uz to, rezultati istraživanja koje su sproveli naučnici američkog Univerziteta „Braun“ pokazali su da je kombinovanje nikotina i alkohola uzrok jačeg mamurluka, mučnine i smanjenja sposobnosti za rasuđivanje, nego kada je reč o mamurluku koji je izazvan isključivo alkoholnim pićima.

SAVET
Srećom, šteta koja je nanesena telu pušenjem može se popraviti. Neophodno je da se suočite s time da ipak jeste pušač , zatim, poštovati plan koji ste osmislili kako više ne biste zapalili cigaretu čak ni samo uz kafu ili pivo.

Pročitajte i  6 razloga da đumbir postane deo vaše ishrane

Nakon toga, organizam će uspostaviti ravnotežu narušenu pušenjem i povratiti zdravlje.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *