Bolest koja skraćuje život - Men`s Health

Bolest koja skraćuje život

TELOMERI
U poređenju sa zdravim ljudima, oni koji pate od depresije imaju značajno kraće telomere, tačnije genetske završetke. Dužina telomera je pouzdana mera za genetsko zdravlje i biološku starost, objašnjava koautor studije Džosin Verhoeven. I što su vaši telomeri kraći, veća je šansa da ćete oboleti od različitih bolesti kao što su hronične upale, kardiovaskularne bolesti i rak.

DEPRESIJA
Prava depresija, ne ove izmišljene, već ona koja se stalno vraća i ne da vam da spavate, jedete i uživate u životu dovodi do povećanog nivoa hormona stresa kortizola. Iako su potrebna dodatna istraživanja, Verhoeven kaže da stres i zapaljenja mogu biti posledica skraćenih DNK završetaka, već pomenutih telomera.

DOBRE VESTI
Pacijenti koji su patili od blagog oblika depresije, u istraživanju dr Verhoeven, nisu imali skraćene telomere. A sada se vi pitate šta je sa onima koji pate od malo težih oblika depresije? Pored lekova koje možete da uzimate samo ako vam doktor prepiše, vaše telomere možete da sačuvate vežbanjem, ishranom i ukoliko ste pušač, morali biste i to da ostavite.

Pročitajte i  Evo koju hranu i lekove ne treba kombinovati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *