Mršaviji žive duže? - Men`s Health

Mršaviji žive duže?

Ranije studije pokazale su da je gubljenje težine bilo povezano sa smanjenim oboljevanjem i boljim kvalitetom života, ali nije bilo perspektivnih interventnih studija koje bi našle vezu između namernog gubljenja težine i dužeg života.

ISTRAŽIVANJA
Dve studije objavljene u “New England Journal of Medicine” pronašle su da je bariatrička hirurgija bila povezana sa smanjenom stopom smrtnosti. Na prvom mestu, švedski istraživači izvestili su o ukupnoj smrtnosti među 4047 gojaznih učesnika, uključujući 2010 učesnika koji su podvrgnuti bariatričkoj hirurgiji i 2036 učesnika koji su se podvrgli konvencionalnim tretmanima gubljenja
težine.

REZULTATI
Posle praćenja od prosečnih 10,9 godina, prosečni gubitak težine u kontrolnoj grupi bio je 2 odsto, dok je varirao od 14 do 25 odsto u grupi koja je operisana, u zavisnosti od procedure koja je obavljena. Rizik od smrtnosti bio je za 29 odsto niži u grupi koja je operisana. U drugoj studiji,  istraživači su uporedili smrtnost među 9949 gojaznih pacijenata koji su imali operaciju i 9638 gojaznih ljudi koji su se prijavili za vozačku dozvolu. Nakon prosečnog praćenja od 7,1 godine, smrtnost u operisanoj grupi opala je za 40 odsto u odnosu na kontrolnu grupu. Stopa smrtnosti izazvane koronarnom arterijskom bolešću opala je za 56 odsto, smrt od dijabetesa za 92 odsto i smrt od kancera za 60 odsto. Ipak, stope smrtnosti izazvane drugim faktorima, a ne bolestima, kao što su nesreće i samoubistva, bile su za 58 odsto više u grupi koja se operisala.

Naravno, bariatrička operacija može pomoći u postizanju dugoročnih gubitaka težine kod pojedinih osoba, ali ako se one posle toga pravilno ponašaju. 

Pročitajte i  Kristijano Ronaldo: 15 najboljih fitnes saveta koje ste do sad čuli
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *