Opekli ste se i šta sad? - Men`s Health

Opekli ste se i šta sad?

Ukoliko je povšina opekotine u prečniku manja od 7 cm, stavite je pod mlaz hladne vode i držite pet minuta, kaže Mejerova. Ako nema ozbiljnih znakova opekotina poput pliko va, popite dva iboprufena (Brufena) ili paracetamol i ostavite ranu izloženu vazduhu. Nemojte odmah mazati anti septičke kreme, kaže Mejerova. “Sačekajte najmanje sat vremena ili dok se rana ne ohladi“. Kada bol opekotine prestane, sprečite infekciju antio-biotskom mašću, dok ispiranje blagim sapunom i vodom mogu biti od pomoći u hitnim situacijama.

MOMENAT PANIKE
Plikovi na koži ukazuju na opekotine drugogo stepena. “Ove opekotine su prilično opasne, ali površine manje od vašeg dlana mogu se sanirati kod kuće,” kaže Dejvid Ros, lekar urgentne medicine u Penrouz bolnici u Koloradu Springsu, i član Američkog koledža za urgentu medicinu. Nemojte dirati plikove i nemojte ih mazati. Labavo prekrite nezalečene plikove gazom ili flasterom.

POZOVITE 194
Ukoliko vaša koža podseća na prekuvano meso, imate opekotine trećeg stepena. Dok čekate stručnu pomoć, ne mojte potapati opekotine u hladnu vodu, jer bi to moglo da dovede do šoka ili hipotermije. Postarajte se da vaša koža nije više u dodiru sa upaljenim materijalom i sačekajte stručno osoblje da otkloni zaostale delove odeće iz rane.

POČETNIČKA GREŠKA
“Stavljanje leda na opekotine ometa zarastanje tkiva,” kaže lekar Carls F. Patavina, šef urgentnog centra bolnice Sveti Džozef u Bangoru, država Mejn. “Koristite vodu zagrejanu na 4 ili više stepeni Celzijus.

Pročitajte i  7 naučno dokazanih razloga da češće vodite ljubav
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *