Da li znate šta vam smeta? - Men`s Health

Da li znate šta vam smeta?

PRANJE ZUBA
Šta izaziva
Iritaciju sluzokože usta. Natrijum lauril sulfat je čest sastojak zubnih pasti koji može da izazove promenu bakterijskog pokrova u vašim ustima, a to može biti uzrok bolnih iritacija.

Rešenje
Pređite na pastu bez ovog sastojka. Osim toga, ako imate osetljivu sluzokožu usta, smanjite konzumiranje kiselog voća, kao što je ananas, jer to takođe može biti uzrok iritacije.

ŽVAKE BEZ ŠEĆERA
Šta izazivaju
Dijareju. Žvakaće gume bez šećera sadrže sorbitol i manitol, supstance koje organizam ne može da apsorbuje. Preterivanje sa ovim žvakama dovodi do povećanja sadržaja sorbitola i manitola u crevima, koji onda povlače vodu u creva i omekšavaju stolicu.

Rešenje
Žvaćite manje žvaka sa veštačkim zaslađivačima, ali ne preterujte ni sa onima sa šećerom. Pokvariće vam se zubi.

PRETERIVANJE SA KAFOM
Šta izaziva
Bol u želucu. Kofein povećava produkciju kiseline u želucu, što može iritirati sluzokožu i biti uzrok bola.

Rešenje
Pre kafe pojedite nešto, da hrana apsorbuje kiselinu, ili pređite na kafu bez kofeina. Treća mogućnost je da pređete na uprženije sorte kafe, jer jače pržena kafa izaziva manje stvaranje kiseline.

SIR, VIRŠLE
Šta izazivaju
Glavobolje. Sir sadrži aminokiselinu tiramin, a viršle sadrže nitrite. Oba mogu izazvati promene u tonusu krvnih sudova u glavi, prouzrokujući njihovo stezanje, a zatim širenje, što je praćeno pulsirajućom glavoboljom.

Rešenje
Izbegavajte hranu bogatu tiraminom, tj. orahe, lešnike, dimljeno meso, kiseli kupus, kisele krastavce, vino i pivo. Jedite viršle bez konzervansa.

USKE CIPELE
Šta izazivaju
Grčeve u stopalima. Normalna funkcija mišića podrazumeva njihovo naizmenično grčenje i opuštanje. Ako su duže vreme zarobljeni u tesnoj obući, javiće se bolan grč.

Rešenje
Izbegavajte tesne cipele. Ako to nije moguće, uzmite tenisku lopticu i kotrljajte je tabanom više puta dnevno. Tako ćete opustiti mišiće i poboljšati cirkulaciju u stopalu.

Pročitajte i  Anatomija kakvu nismo znali do sad

TUŠIRANJE TOPLOM VODOM
Šta izaziva
Suvoću kože. Tuširanje toplom vodom i običnim sapunom dovodi do pojačanog skidanja zaštitnog sloja ćelija kože, koji kožu održava vlažnom. Osim toga, sapun uklanja i masnoću iz kože. Rezultat je suva koža.

Rešenje
Tuširajte se kratko, mlakom vodom, i koristite sredstva za tuširanje bogata emolijensom. Zatim se obrišite tapkanjem, a ne trljanjem, ostavljajući po neku kapljicu da je koža upije. Na kraju se namažite mlekom za telo koje obnavlja vlažnost kože.

BOMBONE I ŽVAKE SA MENTOLOM POSLE RUČKA
Šta izazivaju
Gorušicu.Nakon obilnog obroka pritisak u vašem želucu se povećava. Mentol je mišićni relaksant, što znači da može da opusti mišić koji odvaja jednjak od želuca i da izazove vraćanje kiselog želudačnog sadržaja u jednjak, što se ispoljava kao gorušica.

Rešenje
Ne prejedajte se, jedite polako i izbegavajte hranu koja pogoršava gorušicu: prženu hranu, čokoladu, masnu hranu, napitke sa kofeinom, alkohol i kiselu hranu (citrusno voće, paradajz).

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *