Strah od lekara - Men`s Health

Strah od lekara

Muški članovi porodice Kristal ne smeju da priđu stetoskopu. Stjuart je izbegavao da odlazi lekaru celu deceniju, od dvadesete do tridesete. Kad je tridesetogodišnjeg brata Džonatana upozorio da bi bilo najpametnije da proveri kakav to čvor ima na vratu, nije ga poslušao. “Čvor je samo rastao” seća se Stjuart koji danas ima 46 godina i živi na Floridi kao penzioner.
Godinu dana kasnije, Džonatan je ipak otišao lekaru koji ga je odmah poslao na biopsiju. Utvrđeno je da je to bio limfom koji se proširio. Nedelju dana pošto je postavljena dijagnoza, umro je. “Lekari su tvrdili da su mogli da ga spasu, samo da je došao na vreme” objašnjava Stjuart.
Ponašanje Džonatana Stjuarta je pravilo. Istraživanja su pokazala da više od polovine ispitanika nije išlo lekaru godinu dana. Ne obaziru se na krv u urinu, gledaju kako im tumor testisa raste do veličine grejpa i to sve samo zato što ne žele da čuju potencijalno lošu dijagnozu. Postoje razne priče. Navodno je neki čovek bradom skrivao melanom na licu sve dok nije došao do veličine teniske loptice pa je postao više nego očigledan. Zatim je došlo do metastaze i smrti.
Dešava se i izuzetno mladim ljudima da izgube život jer ignorišu upozorenja. Pogledajte kako da se oslobodite mreže izgovora i maksimalno iskoristite ulazak u ordinaciju – da sa razlogom ne morate tamo da idete često.

IZGOVOR #1
“Zdrav sam. Zašto da idem na pregled?”
A kako znate da ste zdravi? Trećina onih koji su imali srčani udar nisu dobili nikakve znake upozorenja. Muškarci najčešće čekaju dok se ne desi kriza.
SAVET
Da biste prestali da se bojite odlaska lekaru, nađite nekog vama poznatog porodičnog doktora kog poštujete, kome verujete i koji vam je blizu. Posebno je važno da vam se dopada. Zato ih posetite nekoliko pre nego što kod nekog od njih ostavite karton. Neki od pacijenata komentarišu da su se najbolje razumeli sa lekarima koji su njihovih godina. Obavite to dok još nemate potrebu da zaista odete lekaru, dok se osećate dobro. Tako ćete racionalnije odabrati i rešiti problem. Kada ste jednom odabrali sopstvenog lekara, sledeći korak je da se sa njim dogovorite u skladu sa porodičnom i ličnom istorijom bolesti koliko često da dolazite na preglede.
SAVET STRUČNJAKA
Čim sednete, medicinska sestra će vam izmeriti pritisak ali rezultat može da bude pogrešan. Prema istraživanju američkog magazina “Hypertension”, potrebno je da mirno sedite 16 minuta da biste dobili prave podatke. Cilj je da vam pritisak bude niži od 120/80. Ako kod kuće dobijete 115/75 a u ordinaciji 140/90, zamolite da vam ponove merenje.

IZGOVOR #2
“Sve je to mnogo komplikovano”
Ako vam se čini da je pregled prostate nešto neprijatno, nemojte tome da dajete prevelik značaj. “Taj proces nije nešto čemu se ja radujem” kaže urolog, doktor Šeldon Marks, autor knjige o raku prostate. “Ipak, odlazim na pregled jer ne želim da umrem u bolu i mukama. Pokušavam da se spasem na vreme.”
Polna bolest je takođe nešto što vas često sprečava da odete lekaru. “Muškarci gotovo uvek znaju kad pokupe nešto” tvrdi doktor Marks. “Obično to znaju po tečnosti iz penisa, bolovima, peckanju i svrabu. Ali bez lečenja ne mogu da prevaziđu taj problem.”
SAVET
Test krvi na specifični antigen prostate (PSA) nije naporan. Digitorektalni pregled uglavnom podrazumeva samo strah i neprijatnost. “Lekari se ne bave vašom niti bilo čijom veličinom. Samo se setite da oni obave izuzetno mnogo pregleda dnevno i da ste im vi jedan od milion pacijenata” objašnjava doktor Marks. “Ako razgovaramo o pacijentima onda pričamo o onima koji su radije izabrali bol i smrt umesto 10 sekundi neprijatnosti.”
Možda želite da izbegnete pregled povodom polnih bolesti jer vam je neprijatno što će sestra da vam stavi štapić u uretru d abi uzela bris. Većina lekara u slučaju kad im se požalite na tečnost ili svrab samo prepišu antibiotike bez ikakvih uboda. Možda uzmu nekoliko kapi tečnosti i pošalju na analizu.
SAVET STRUČNJAKA
Recite lekaru da li već uzimate neki lek. Na primer, posle godinu dana upotrebe leka finasterida protiv gubitka kose, vaš PSA-test može da pokaže niže rezultate što ne znači da vam se rizik od raka prostate smanjio. U stavri, prilično smanjena razlika može da sakrije probleme, pokazuju rezultati istraživanja “Lancet oncology”.

Pročitajte i  Gde se krije rak kože

IZGOVOR #3
“Izgleda čudno. Ma valjda će samo da prođe”
Čak i manje promene poput mladeža treba da proverite. Melanom je rak ćelija kože koje proizvode crni pigment i svake godine od njega oboli 700 ljudi u Srbiji. Odnosno, tokom života svaki 58. čovek dobije rak. “Ovo je vrlo agresivan tumor” kaže doktor Džon Romano, klinički docent na Univerzitetu Kornel.
Ipak, mnogi muškarci i u ovom slučaju dosta čekaju pre nego što posete lekara. “Od mnogih pacijenata sam čuo da su primetili promene na mladežu ali nisu došli jer su se plašili šta ću da im kažem” objašnjava doktor Romano. “I to je način da strah od loših vesti postane stvarnost.”
SAVET
Svaki mladež koji iznenada promeni boju ili oblik treba da se pregleda naročito ako imate mnogo mladeža ili melanom u prodici. Drugi znaci upozorenja: nazubljene ili nejasne ivice, promena boje na površini mladeža ili ako su veći od graška.
SAVET STRUČNJAKA
Razmišljajte o sopstvenoj koži kao o jedinstvenom organu što i jeste. Rak može da se pojavi i na mestima koja nisu direktno izložena suncu. Svi mladeži mogu da budu sumnjivi čak i kad su prekriveni odećom.

IZGOVOR #4
“Ne mogu ni da zamislim da mi tu stavi štapić”
“Muškarci ne vole da im se vrše pregledi iznutra jer nisu navikli a ženama je to ipak normalnije” tvrdi doktor Mark Rajhelderfer, načelnik odeljenja za kliničku gastroenterologiju na Univerzitetu Viskonsin. “Ali to je samo mala cena da biste sprečili veliku bolest.” Od raka debelog creva i rektuma u Srbiji godišnje oboli dve hiljade muškaraca a pregledi koji se obavljaju na vreme mogu to da spreče. “Jedna od tri osobe koje dođu na pregled tek kad imaju simptome (krv u stolici, bol u stomaku, dijareju) – umre” tvrdi doktor Rajhelderfer.
SAVET
Svako zna da mora da ide u bolnicu ako u WC šolji vidi krv ali anemija i bol u zadnjem crevu mogu takođe da ukažu na rak. Svakih deset godina treba da odete na kolonoskopiju počevši od pedesetog rođendana.
SAVET STRUČNJAKA
Ako neko od članova vaše porodice ima rak debelog creva, na preglede počnite da dolazite deset godina ranije u odnosu na godine kada je njima otkrivena bolest.

IZGOVOR #5
“Ne mogu da dajem tolike pare za pregled”
Neki od pregleda su skupi do bola i nazad ako ih radite privatno. Čak i uz redovno i dodatno zdravstveno osiguranje kod privatnika morate da platite ili u bolnicama da stanete u red u kom ćete biti oko pola godine. Ako nemate novac, recite lekaru. Tada će valjda da vam objasni koji su vam pregledi obavezni a koje možete da preskočite.
SAVETSTRUČNJAKA
Tražite da lekove ponesete kući. Ako ste bili u bolnici, pred odlazak kući tražite da nastavite terapiju još koji dan. Ako dobijete neki nov i kvalitetan lek, tražite lekaru bar još jednu besplatnu kutiju. To je još jedan od načina da uštedite novac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *