Pustite paru - Men`s Health

Pustite paru

A rezultati jedne novije studije ukazuju na to da bi trebalo da bude (i da će u budućnosti verovatno i biti) zabrinutiji. Ljudi sa povišeno-normalnim krvnim pritiskom, naime, 1,5 do 2,5 puta izloženiji su riziku da u narednih desetak godina dobiju srčani napad ili infarkt nego oni sa normalnim pritiskom.

“Povišeno-normalan” pritisak znači da su vrednosti sistoličnog pritiska između 130 i 139, a dijastoličnog između 85 i 89. Da bi lekar mogao da kaže da vam je krvni pritisak u redu, on mora da iznosi manje od 130/85, a da je optimalan, manje od 120/80. Ako imate povišeno-normalan krvni pritisak, posetite lekara i čitajte dalje:

SMANJITE PIĆE
Kod ozbiljnih ljubitelja čašice (tri ili više pića na dan) koji su količinu konzumiranog alkohola smanjili za polovinu, došlo je i do sniženja obe vrednosti krvnog pritiska za 2 do 3 podeoka. To je dovoljno da se opasnost od visokog krvnog pritiska smanji za skoro 20 odsto.

IZABERITE SVOJU MELODIJU
Volite Mambo Kings? Pustite njihovu muziku da vas smiri. Kako kaže dr Karen Alen, pacijentima koji su čekajući na operaciju slušali muziku po vlastitom izboru, krvni pritisak spustio se na normalne vrednosti. Razlog tome nije vrsta muzike već osećaj da su kontrola i izbor u njihovim rukama, zaključila je doktorka Alen u svojoj studiji.

DRŽITE SE SVOJE DRAGE
Kad ste u društvu svoje drage, pritisak vam je obično za jedan do jedan i po podeok niži nego prilikom drugih druženja. Stručnjaci pretpostavljaju da je to tako zato što znate, odnosno možete da predvidite kako će se stvari razvijati.

Pročitajte i  Sperma: Brže, jače, bolje
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *