Lekovi kojima je istekao rok - Men`s Health

Lekovi kojima je istekao rok

Obraduje vas što ste pronašli staru kutiju aspirina u putnoj torbi, ali sve nade se ruše kad vidite da je rok trajanja leka istekao.

DA LI JE BEZBEDNO DA GA POPIJETE?
I ako da, da li će uopšte biti delotvoran? Odgovor na prvo pitanje je negativan, a na drugo pozitivan. Istraživanjem koje je objavljeno u časopisu Pharmacology Today, obuhvaćena su velika skladišta lekova Vojske SAD-a. Umesto da lekove, vredne milione dolara, bace u otpad, prvo su ih testirali i utvrdili da je 90 odsto, od preko 100 različitih preparata bilo ispravno, čak i 15 godina nakon isteka roka trajanja, mada su neki malo izgubili na snazi.

Glavna poruka ove priče je da treba biti oprezan sa nekim lekovima, kao što su antibiotici, ako im je rok trajanja istekao, zato što je kod njih jačina važna da bi ispoljili puno dejstvo. Takođe, treba biti pažljiv i sa lekovima u tečnom obliku, jer se oni lakše kvare. Međutim, ako vam treba lek da biste otklonili nake blaže simptome (kao što je glavobolja od mamurluka na primer) i stariji, manje efikasan analgetik je bolji nego da ne uzmete ništa.

Pročitajte i  8 načina da pobedite suve i ispucale usne
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *