Kako razvod utiče na nas? - Men`s Health

Kako razvod utiče na nas?

Zanimljiv je i deo studije koji se odnosi na mortalitet – razvedeni i neoženjeni muškarci spadaju u grupu onih koji ranije umiru i skloniji su zloupotrebi raznih supstanci i depresiji od oženjenih muškaraca.

Istraživanje, nazvano „Uticaj razvoda na zdravlje mukarca“, utvrdilo je da neoženjeni pripadnici jačeg pola žive kraće od oženjenih.Uzroci ovih smrti su kardiovaskularne bolesti, visok pritisak i šlog. Razvedeni muškarci su skloniji različitim bolestima – od obične prehlade do raka i srčanih napada.

Takođe, rezultati su pokazali da razvedeni muškarci češće konzumiraju drogu i alkohol, kao i da je procenat samoubistava razvedenih i neženja 39 odsto. Ovakvi mukarci su sklonij depresiji i podležu psihijatrijskoj nezi čak deset puta češće od oženjenih.

Dr Ridvan Šabsig, predsednik Međunarodnog udruženja muškog zdravlja, objasnio je važnost ovog istraživanja.

„U medijima mnogih kultura, kada se govori o razvodu, uglavnom se obraća pažnja na žene. Smatra se da su muškarci jači, otporniji i manje ranjivi. Ovo istraživanje je pokazalo da to nije slučaj. I zdravlje muškaraca trpi psihološke traume zbog razvoda, bankrotstva i ratova.“

Pročitajte i  5 načina da spasite svoju "čuku"
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *