Tik tak, tik tak... tik stop - Men`s Health

Tik tak, tik tak… tik stop

ATEROSKLEROZA
Na unutrašnjem sloju zida arterije gomila se masnoća – nastaje zadebljanje (plak). Zid arterije na tom mestu se izboči, a njen lumen suzi. Zbog taloženja kalcijuma, slojevi zida krvnog suda postaju krti i na površini mogu da erodiraju ili puknu. U raspukli plak prodire krv i još više ga povećava a time se lumen krvnog suda još više sužava. Posledica? Srčani mišić ostaje bez hrane (kiseonika).

GRČ KRVNOG SUDA
Iz određenih razloga, zid arterije koja hrani srce može privremeno da se zgrči. Tako se prekida protok krvi kroz nju i srčani mišić ostaje bez kiseonika i hranljivih materija. Do spazma može da dođe kako u arterijama s minimalnim, tako i u onima sa značajnim aterosklerotičnim promenama.

KRVNI UGRUŠAK
Aterosklerotične ploče naročito se često stvaraju tamo gde se arterije račvaju. Kada zbog taloženja kalcijuma plakovi postanu toliko krti da pucaju, i kada se iz njih izlije mastan sadržaj i izazove nastanak tromba (krvnog ugruška), on dodatno suzi arteriju, potpuno je začepi ili se odvoji i krv ga sa sobom odnese na drugo mesto gde uzrokuje začepljenje (emboliju). Rezultat takvog događanja u krvnom sudu koji ishranjuje srce, jeste srčani infarkt.

SLABLJENJE SRCA
Količina krvi koju srce pumpa u minutu, nije dovoljna za zadovoljavanje normalnih potreba organizma za kiseonikom i hranljivim materijama. Slabljenje srca, odnosno srčanu insuficijenciju, može da uzrokuje svaka bolest koja pogađa srce i ometa krvotok. U tome prednjači oboljenje koronarnih arterija koje uzrokuje slabiju prokrvljenost srčanog mišića i može da izazove srčani infarkt. Pošto srce ne može da ”pumpa“ dovoljno krvi po organizmu, krv zaostaje u krvnim sudovima i izlazi iz njih što se manifestuje nagomilavanjem tečnosti u tkivima i organima: plućima, jetri, potkožnom tkivu..

Pročitajte i  Zdrave navike: Da vam san bude miran i ugodan

POREMEĆEN RITAM
Normalna frekvencija srca u stanju mirovanja iznosi od 60 do 100 otkucaja u minuti. O poremećenom srčanom ritmu ili aritmiji govorimo onda kada srce kuca nenormalno brzo ili sporo. Nenormalan ritam može biti pravilan ili nepravilan. Najčešći uzroci aritmije su bolesti srca, naročito arterija koje ga ishranjuju. Ukoliko se poremećaji ritma ne leče, mogu da dovedu do značajnog smanjenja funkcije srca kao pumpe.

PROPUŠTANJE ZALISKA
Preležana bakterijska infekcija, srčani infarkt ili nasledni i drugi faktori mogu biti krivci što zalistak između leve pretkomore i leve komore ne ”dihtuje“ dobro. Kad leva komora pumpa krv iz srca u aortu, deo krvi vraća se nazad u levu pretkomoru gde poveća zapreminu i pritisak. Posledično se povećava pritisak u krvnim sudovima koji vode iz pluća u srce što se ispoljava zadržavanjem tečnosti u plućima. Sledi začarani krug kompenzatornih mehanizama koji na kraju dovodi do slabljenja srca.

VISOK KRVNI PRITISAK
Visok krvni pritisak ili hipertenzija je ”tihi ubica“ koji je obično bez simptoma ali zato povećava rizik od bolesti kao što su moždani udar, srčana insuficijencija, srčani infarkt i otkazivanje bubrega. Debljina, nekretanje, stres, pušenje, preterano uživanje alkohola ili slane hrane, utiču na pojavu visokog krvnog pritiska kod ljudi s prirodnom sklonošću ka visokom pritisku.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *