Istina o ujedima - Men`s Health

Istina o ujedima

U težim slučajevima može vam trebati i antibiotik, kaže dr Itzhak Brook, specijalista za infektivne bolesti sa Univerziteta Georgetown. Ovaj vodič vam može pomoći da procenite da li su vam lekovi potrebni ili ne. Kao prvo, perite ranu vodom i sapunom 5 minuta. Zatim je isperite, posušite i zavijte. Ako krvarenje ne prestane nakon 10 minuta, ako je rana u blizini kosti ili zgloba, ili je na licu ili glavi, javite se lekaru u hitnoj pomoći.

DA LI VAM TREBAJU ANTIBIOTICI?

PAS
Ujedi psa često zahtevaju antibiotike, naročito ako je ranu bilo teško isprati, ili nije odmah očišćena. Ako se u predelu rane pojave znaci infekcije (crvenilo, otok, toplota, ceđenje gnoja ili jak bol), javite se lekaru.

MAČKA
Mačke imaju dugačke, oštre zube, koji mogu da ubace bakterije tamo gde sapun i voda ne dopiru. Razgovarajte sa svojim lekarom u vezi započinjanja antibiotskog lečenja.

HRČAK, ZAMORAC, MIŠ I DRUGI GLODARI
Iako njihovi ujedi retko izazivaju veće rane, treba imati na umu da oni mogu biti prenosioci patogenih bakterija. Zato, ako rana pokazuje bilo koji od znakova infekcije (vidi gore), posavetujte se sa lekarom.

PTICA
Ako rana pokazuje znake infekcije (vidi gore), ako je na šaci, u blizini očiju, ili zglobova, dogovorite se sa lekarom u vezi antibiotske terapije. Isto važi i u slučaju da se 7 do 14 dana nakon ujeda pojave simptomi nalik gripu, jer se može raditi o psitakozi, poznatijoj kao ptičja ili papagajska groznica

DA LI VAM TREBA VAKCINA PROTIV TETANUSA ILI BESNILA
Ako niste primili dozu vakcine protiv tetanusa u poslednjih 5 godina, zatražite je od svog lekara. Ako svojim ponašanjem niste isprovocirali životinju da napadne, ili je ona imala penu na ustima, trebaće vam vakcina protiv besnila. U svakom slučaju, napad treba prijaviti, a životinja bi trebalo da bude na posmatranju 10 dana. Ako se kod nje ne pojave znaci besnila, nema razloga za brigu.

Pročitajte i  5 neprijatelja erekcije

Budući da žive u kavezima i retko dolaze u kontakt sa drugim životinjama, hrčci, zamorci i drugi glodari nisu čest izvor besnila.

Ptice ne prenose besnilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *