Da li je trčanje zaista loše za vaša kolena? - Men`s Health

Da li je trčanje zaista loše za vaša kolena?

To je toliko česta izjava kod ljudi koji trče, da smo je jednostavno prihvatili ili čak odlučili da ne trčimo zbog ovih „problema”.
Međutim, poslednja studija objavljena u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise raskrinkario je decenijama staru ideju o tome da trčanje upropašćava kolena.

ISTRAŽIVANJE
Naravno, sasvim je logično da trčanje vrši veći pritisak na zglobove u odnosu na hodanje ali studija koja je obuhvatila 75.000 trkača, u rezultatima navodi kako nije pronađen ni jedan dokaz o tome da trčanje povećava rizik od razvoja osteoartritisa, čak i ukoliko svakodnevno trčite maratonske dužine.

Štaviše, ovo istraživanje navodi da osobe koje trče, a prethodno nisu imale nikakve problem sa kolenima, zapravo imaju manji rizik za razvoj artritisa u odnosu na one koji se uopšte ne bave trčanjem.

Tokom studije osobe su trčale, a potom hodale na stazi od 15 metara, trčanje je do osam puta više uticalo na kolena od hodanja ali obzirom na to da trčanje zahteva veće korake i manji kontak sa tlom, ono ublažava kontakt intenzivnog udarca stopalom o tlo. Tako da bez obzira na to koja je udaljenost u pitanju ili koja je opcija u pitanju, trčanje ili šetnja, štetan uticaj na kolena je odprilike isti.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *