Grickanje noktiju: Loša navika sa strašnim posledicama - Men`s Health

Grickanje noktiju: Loša navika sa strašnim posledicama

Iako je veoma često, grickanje noktiju – ili onikofagija, kako je naučnici zovu, je vrsta veoma jasan pokazatelj vaše nervoze i stresa, poput grickanja olovke, usne, pa čak i pušenja.

Istraživanja su pokazala četiri faze ili skevence koje se pojavljuju kod onih koji, zbog anksioznosti, grizu nokte: Nakon što podignu ruku bliže licu ili ustima i drže je tu nekoliko sekundi – prsti počnu brzo da lupkaju po prednjim zubima, kažu naučnici. Potom sledi grickanje praćenje vizualnom inspekcijom ili opipavanjem izgriženih noktiju.

Ako vam ove skevence zvuče poznato, ova navika bi mogla da vam bude dobar indikator toga kada ste pod velikim stresom. Premda ova loša navika može biti teška da se ustanovi, ona takođe može dovesti i do ozbiljnih (a i odvratnih) zdravstvenih problema i komplikacija.

Predstavljamo vam sedam dobrih razloga zašto morate da prestanete da grickate nokte:

1. Opasne infekcije

Ako odgrizete preveliko parče, možete deo osetljive kože koja se nalazi ispod nokta izložiti opasnim bakterijama i patogenima iz vaših usta – a verujte nam, ima ih mnogo.

“Naša usta su puna bakterija, tako da se možete lako zaraziti”, objašnjavaju doktori.

Jedna od najčešćih oblika infekcije je paronihija, koja izaziva oticanje, crvenilo, bol i kvržice na obodima noktiju. U gorim oblicima ona može da izazove i opadanje noktiju, a teško se leči – potrebno je nekoliko nedelja da bi se u potpunosti iskorenila.

2. Upala

Vaša pljuvačka sadrži hemikalije koje služe u razgrađivanju masti i ostalih molekula hrane. I dok to pomaže varenju, sa druge strane može opasno da ošteti i izazove upalu kože na vrhovima vaših prstiju. Iz istog razloga iz kog lizanje usana dovodi do njihovog pucanja – pljuvačka izaziva koroziju vaše kože.

Pročitajte i  Kako živeti s HIV-om?

3. Bolesti

Dok je izlaganje osetljive kože ispod noktiju bakterijama loše, još gori je unos raznih mikroorganizama koji se nalaze na vašim prstima u vaša usta.
“Naše ruke dolaze u dodir sa različitim patogenima i velika količina prljavštine se uvlači pod naše nokte”, objašnjavaju naučnici. Kada bakterijama bogate vrhove prstiju stavite u usta postavljate uslove za stvaranje raznik bolesti – od obične kijavice – do ozbiljnih stomačnih virusa.

4. Urastanje noktiju

Nokti sadrže obnovljiv sloj zvani “matriks”, koji je neka vrsta osnove iz koje se ćelije noktiju razvijaju. Učestalo grickanje može izazvati oštećenja na matriksu – što dalje može da prouzrokuje urastanje notkiju ili druge deformacije.

5. Oštećenja zuba

Ne čudi što grickanje noktiju nema negativne posledice samo po nokte – tim putem stradaju i vaši zubi. Ovom lošom navikom možete izazvati krivljenje zuba, kao i stvaranje pukotina na zubima – koje kasnije mogu izazvati ozbiljne probleme. Oštećena gleđ na zubu se teško oporavlja, a konstantnim grickanjem možete ozbiljno pogoršati situaciju.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *