Prirodni lekovi protiv upale grla - Men`s Health

Prirodni lekovi protiv upale grla

Upala grla je jedna od najčešćih infekcija koje se javljaju u našem telu kao posledica različitih vrsta prehlade. Vrlo je bolna i neprijatna, ali uz pomoć prirodnih sastojaka možete se efikasno rešiti ovog problema.

SLANA VODA

Iako vam slana voda neće odmah olakšati probleme prilikom gutanja, ovaj napitak će efikasno eliminisati bakterije iz sluzi u grlu i umanjiti bol. Jednostavno ubacite pola kašičice soli u dva decilitra tople vode. Uzmite gutlaj a zatim neko vreme grgoljite tom vodom kako bi ubili bakterije u grlu.

Pogledajte i 4 načina da izbegnete prehladu

MED

Med je jedan od najboljih prirodnih lekova kada je reč o antibakterijskim svojstvima. Med ima sposobnost da ublaži virusne infekcije snažno napadajući bakterije. Pored bola u grlu, med je dobra opcija i ako imate problema sa kašljem. Pomešajte dve kašike meda u čaši tople vode ili čaja, i pijte to nekoliko puta dnevno.

LIMUN

Slično kao i u slučaju slane vode i limun ima jaka svojstva da smanji sluz iz respiratornog sistema i ublaži bol. Uz to, limun je prepun vitamina C koji jača imunološki sistem. Kombinujte jednu kašiku soka od limuna u čaši tople vode.

Poklon prirode: 3 najjača antibiotika

LJUTI SOS

Možda će vam zvučati čudno da je ljuti sos dobar u slučaju upale grla, međutim podaci su pokazali upravo to. Ljute papričice su sastavni deo ovog sosa, a one imaju veliku koncentraciju kapsicijuma koji je prirodni element koji umanjuje razne upalne procese u organizmu. Ukoliko ne preferirate ljuti sos možete isprobati alternativu u vidu napitka u kome ćete kombinovati toplu vodu i malo sosa.

ČAJ

Različite vrste biljnih čajeva efikasno ublažuju bolove u grlu. Tu pre svih prednjače zeleni i čaj od karanfilića jer vrlo brzo olakšavaju neprijatnosti prilikom gutanja. Čajevi od maline, kamilice i mente sa druge strane vrlo efikasno smanjuju upale respiratornog sistema. Kada ste bolesni vrlo je važno da se dosta odmarate, a u tome će vam pomoći čajevi bez kofeina koji će vas relaksirati.

Pročitajte i  Prevencija steriliteta: Kako da vaša sperma ostane zdrava

Otkrijte i Najsnažniji prirodni antibiotik

OVLAŽIVAČ VAZDUHA

Ukoliko ste primetili da često imate problema sa grlom, možda je pravo vreme da investirate novac u ovlaživač vazduha. Suv vazduh tokom perioda hladnog vremena može uzrokovati bolove u grlu. Ovlaživači su odlična stvar jer će zadržati vlažnost vazduha u vašem životnom prostoru i otvoriće vaše sinuse.

ŠTA TREBA IZBEGAVATI?

Kada već dođe do upale grla izbegavajte tvrdu hranu koja će vam praviti probleme pri gutanju. Držite se pre svega tečne hrane, poput toplih supa.

D.R.

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *