Mitovi o glutenu - Men`s Health

Mitovi o glutenu

IZBEGAVANJE GLUTEBA DOBRO ZA PROBAVU

Ne postoje pouzdani dokazi da će se naša probava poboljšati, ili zdravlje creva generalno, ako izbacimo gluten iz ishrane. Ako ne bolujete od celijakije, teške intolerancije na gluten, tada nema potrebe za izbegavanjem glutena. Osim toga, ako izbacite gluten u potpunosti, verovatno ćete u organizam unositi znatno manje vlakana, što može biti kobno za vašu probavu.

GLUTEN DEBLJA

Gluten nema nikakve veze sa vašom težinom. Debljanje, odnosno mršavljenje, zavisi o kvaliteti i količini hrane koju jedete i vašem životnom stilu. Ako ne vodite računa o hranjivim tvarima i kalorijskim vrednostima namirnica, debljaćete se bez obzira na gluten.

Pročitajte i 3 nutritivna mita u koja ne treba da verujete

HRANA BEZ GLUTENA JE BOLJA I ZDRAVIJA

Namirnice bez glutena su skuplje i često manje zdravije od ostale hrane. Istraživanja pokazuju da bezrazložno izbegavanje glutena, na kraju može dovesti do povećanja telesne mase i lošije krvne slike. Naime, mnoge bezglutenske namirnice, poput kolača, hleba i testenine, sadrže više šećera, soli, zasićenih masti i kalorija od uobičajenih namirnica. Takođe sadrže manje vlakana, proteina i drugih hranjivih supstanci.

BEZGLUTENSKA ISHRANA STVARA ENERGIJU

Neki tvrde da osećaju povećanje energije nakon izbacivanja glutena iz ishrane. To je čak i moguće ako pojedinac konzumira više voća i povrća, umesto visokokalorične hrane i prerađenih namirnica. Međutim, te namirnice ionako spadaju u zdravu prehranu, što automatski dovodi do povećanja energije.

Saznajte i Da li je bezglutenska ishrana zdrava?

GLUTEN UZROKUJE RAK

Ne postoje medicinski dokazi da gluten uzrokuje rak. Gluten nikada nije bio povezan sa rakom u bilo kom istraživanju, dok puno drugih namirnica jeste. Jedini izuzetak je za osobe sa celijakijom. Naprotiv, trebali biste biti vrlo oprezni pri izbacivanju glutena jer namirnice sa glutenom, poput celovitih žitarica, sadrže vitamine i minerale koji štite od raka.

Pročitajte i  Kako usporiti opadanje kose u bilo kojoj fazi?

Izvor: centar zdravlja

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/menshealthsrbija/

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *