Pregledi za bolje zdravlje muškarca - Men`s Health

Pregledi za bolje zdravlje muškarca

MERENJE KRVNOG PRITISKA

Visoki krvni pritisak (hipertenzija) može dovesti do ozbiljnih komplikacija, a neke mogu završiti kobno. Krvni pritisak možete proveriti uz pomoć merača pritiska koji pokazuje 2 broja. Prvi broj pokazuje (sistolički) pritisak u arterijama prilikom otkucaja srca. Drugi (dijastolički) je pritisak između otkucaja.

Normalnim krvnim pritiskom se smatraju vrednosti 120/80, što može malo varirati od osobe do osobe. Visok krvni pritisak je 140/90 ili više, a između tih vrednosti je stanje na putu do visokog krvnog pritiska, koje nazivamo prehipertenzija. Međutim, teši nas činjenica da krvni pritisak možemo da regulišemo zdravim načinom života, zdravom ishranom i umerenim vežbanjem.

Prvi odlazak urologu: 7 stvari koje treba da znate

PROVERA HOLESTEROLA

Visok nivo lošeg (LDL) holesterola u krvi uzrokuje lepljive naslage na zidovima arterija. To povećava rizik od srčanih bolesti. Ateroskleroza, kaljenje i sužavanje arterija, može napredovati bez ikakvih simptoma., što s vremenom može dovesti do srčanog i moždanog udara. Promene u načinu života i lekovi mogu da smanje LDL holesterol i tako smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Nivoi holesterola se mere vađenjem krvi pre uzimanja hrane. Test krvi pokazuje nivo LDL lošeg holesterola, HDL dobrog holesterola i nivo triglicerida (masnoće u krvi). Lečnik će vam preporučiti mere preduzimanja kako da smanjite rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa. Od 35. godine, muškarci trebaju redovno da testirati svoj holesterol.

Saznajte i Muški polni organ otkriva tajnu dugovečnosti?

PREGLED PROSTATE

Rak prostate jedan od najčešćih oblika raka kod muškaraca, koji se uglavnom sporo razvija. Postoje i agresivni oblici raka prostate koji brzo rastu.

Testovima za rano otkrivanje bolesti možete sebi spasiti život i započeti lečenje na vreme, kada su tretmani i terapije najučinkovitije. Zdravlje prostate se može ispitati putem digitalno rektalnog pregleda (DRE) i specifičnog antigena prostate (PSA) iz krvi.

Pročitajte i  Izguraš kroz bol, kao pravi muškarac: Taktika Forijana Munteanua za zverske mišiće

Bez dijabetesa: Punomasno mleko kao prirodni lek

PREGLED TESTISA

Ovaj oblik raka se pojavljuje u testisima, većinom kod muškaraca u dobi između 20. i 45. godine. U rizične grupe spadaju muškarci koji imaju genetsku predispoziciju ili testise koji se nisu spustili. Osim razgovora i pregleda kod lekara preporučuje se redovni samopregledi. 

PREGLED DEBELOG CREVA

Rak debelog creva je drugi najčešći smrtonosni oblik raka. Muškarci imaju veći rizik za obolevanje od žena. U većini slučajeva, rak debelog creva razvija se iz malih izraslina (polipa) na unutrašnjoj površini debelog creva. Rak debelog creva se može proširiti i na druge delove tela. Ova vrsta raka se može sprečiti uklanjanjem polipa pre nego što postanu kancerogeni. Rak debelog creva, uglavnom se javlja kod osoba starijih od 50 godina.

Kolonoskopija je najčešći oblik testiranja polipa i raka debelog creva. Sumnjivi polipi se mogu ukloniti za vreme testiranja. Alternativni pregled je fleksibilna sigmoidoskopija koja ispituje samo donji deo debelog creva.

Prepoznajte ih na vreme: 25 simptoma raka pluća, debelog creva i prostate

TESTIRANJA NA DIJABETES TIPA 2

Nekontrolisani dijabetes može dovesti do bolesti srca, moždanog udara, bolesti bubrega, slepoće, oštećenja živaca i nemoći. Ako se otkrije na vreme, dijabetes možete kontrolisati i izbeći komplikacije uz odgovarajuću ishranu, vežbanje, gubitak težine i lekove.

Testiranje za ovaj tip bolesti, obavlja se vađenjem krvi pre uzimanja hrane. Zdrave odrasle osobe iznad 45.godine, trebaju da obave testiranje najmanje svake 3 godine.

Izvor: centar zdravlja

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *