Da li su nam probiotici zaista potrebni? - Men`s Health

Da li su nam probiotici zaista potrebni?

Nedugo nakon što su istraživačili otkrili zdrave bakterije u probioticima koja imaju pozitivne efekte na naše zdravlje, odpočela je prava kampanja koja favorizuje upotrebu ovih dobrih bakterija, pre svega jer utiču na ljudsku crevnu floru. Međutim, određeni stručnjaci su mišljenja da probiotici nisu adekvatni za sve, a pravo pitanje glasi koliko su u pravu?

Pogledajte i Moć probiotika

KORISNI U SPECIFIČNIM OKOLNOSTIMA

Probiotici su najdelotvorniji kod gastrointestinalnih problema, tačnije problema sa varenjem. Lekari probiotike preporučuju pacijentima sa tegobama koje uzrokuju zapaljenje creva, povremenim abdominalnim bolom, zatvorom stolice i dijarejom.

Takođe su preporučljivi u tretiranju različitih alergija, anksioznosti, pa čak i kada je reč o problemima sa gojaznošću. Probiotici reaguju tako što daju podršku imunskim ćelijama u našim crevima i tako sprečavaju infekcije i upale. Uz to, stvaraju više mikroba koji unapređuju zdravlje digestivnog trakta.

Nadutost stomaka: 8 namirnica koje treba da izbegavate

PREPORUČUJU SE UZ ANTIBIOTIKE

Snažni medikamenti su osmišljeni da uništavaju bakterije koje uzrokuju infekcije, ali isto tako oni snižavaju nivo dobrih bakterija i tako dozvoljavaju štetnim patogenima da cvetaju. Probiotici pomažu u održavanju bakterijske ravnoteže u crevima.

NE… UKOLIKO STE ZDRAVI

Neće vam načiniti veliku štetu, ali nema dokaza ni da će pomoći vašem zdravlju. Zadržavanje zdravog nivoa bakterija je puno bolje kroz konzumiranje fermentisanih proizvoda poput jogurta, kefira, kombuhe i kimčija (korejskog ljutog kupusa).

Za zdrav želudac: 7 proverenih domaćih lekova

Određene namirnice u sebi sadrže probiotike a najviše ih ima u crnom i belom luku kao i u praziluku. Fermentisana hrana sadrži viši diverzitet mikroba nego suplementi, što je svakako mnogo bolje za sveukupno zdravlje. A uz to u sebe ćete uneti i druge zdrave komponente u vidu vitamina i minerala.

D.R.

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

Pročitajte i  Istina o ujedima
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *