Sve što treba da znate o kurkumi - Men`s Health

Sve što treba da znate o kurkumi

Alchajmerova bolest, dijabetes, artritis, neželjene dlačice, ćelavost, neplodnost, erektilna disfunkcija, glaukom, rak… Sve su to česta medicinska stanja koja muče veliki broj ljudi širom sveta.

Ukoliko i vi patite od neke od ovih bolesti, verovatno ste već negde čuli da je sprovedeno istraživanje na temu da li kurkuma može da je izleči. I uglavnom kažu da može.

Pročitajte i Najsnažniji prirodni antibiotik!

ŠTA JE PRAVA ISTINA?

Verovali ili ne, prema podacima američkih Nacionalnih zdravstvenih instituta, postoji više od 15.000 naučnih radova o kurkuminu, aktivnom sastojku u kurkumi, a ovom broju se svake nedelje doda još oko 50 novih studija.

“Kurkuma se zaista shvata kao namirnica koja leči sve, u kontekstu u kojem je do sada ispitivana i prema rezultatima koji kažu da je zaista moćna”, kaže dr Kreg Hop, direktor Odeljenja za vanredna istraživanja na Nacionalnim zdravstvenim institutima.

Otkrijte i Koktel za najbolji početak dana

ŠTA JE KURKUMA?

Ovaj žuti prah predstavlja veoma popularan začin sličan đumbiru, koji se često koristi za pravljenje karija i senfa. Zovu je i indijski šafran, a njen ukus lako se uklapa sa velikim brojem drugih namirnica. Kurkuma je takođe ključna komponenta u hinduističkim ritualima, a u medicinske svrhe koristi se već 4.000 godina.

“Brojne studije do sada su dale dobre dokaze da kurkuma može da pomogne u kontrolisanju bola u kolenima usled artritisa, kao i da smanji rizik od srčanog udara nakon ugradnje bajpasa”, kaže dr Sanjaj Gupta, medicinski dopisnik CNN-a.

Kurkuma se veoma često koristi u ajurvedskoj i tradicionalnoj azijskoj medicini, najčešće za respiratorne probleme, reumu, umor i bolove.

OVDE pročitajte ostatak teksta

Pročitajte i  Tamna strana zelenog
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *